Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: ZAHVALNOST, TJESKOBA, SUSTAV VRIJEDNOSTI

Poruka je emitirana: 10.12.2023.

ZAHVALNOST, TJESKOBA, SUSTAV VRIJEDNOSTI


Prošli puta govorili smo o zahvalnom umu koji čuva duhovno, mentalno i fizičko zdravlje. Znanost danas zna da je zahvalan um zdraviji um koji liječi traume, smanjuje agresivnost, povećava empatiju i otvara i čuva odnose.  Danas se pouzdano zna da zahvalni ljudi bolje spavaju. Sve nekako započinje u mislima koje se preko osjećaja i volje šire u svim smjerovima i na sva područja. Misao, Riječ. Logos, Verbum ima vječnu dimenziju i vječni utjecaj. Konačno grčka riječ 'metanoia' koju hrvatski prevoditelji prevode s 'obraćenje' doslovno znači 'promjena uma.'

Na pitanje kako biti zahvalan u svijetu anksioznosti, tjeskobne brige, straha, frustracije, kritike, prigovaranja, samosažaljenja, i nezahvalnosti, u poslanici Filipljanima pronašli smo tri smjernice apostola Pavla; RAZMISLI O ČEMU RAZMIŠLJAŠ, MOLI A NE BRINI, i PAZI NA FOKUS, PAZI NA CILJ. Emisiju naravno možete pročitati ili preslušati na našoj web stranici.

Danas ćemo proširiti temu, danas nastavljamo odgovarati na pitanje kako imati zahvalan um u nezahvalnom svijetu, kako imati miran um u nemirnom svijetu, kako imati pozitivan um u vremenu u kojem istraživanja pokazuju da je dnevni sadržaj čovjekovih misli više od 70% negativan. Odite samo na komentare bilo kojeg posta, bilo koje društvene mreže – to je poražavajuće. Negativna, nemirna, lutajuća, buntovna misao je opasna misao za duh, dušu i tijelo, jer je svaka misao povezana sa svakom emocijom i svakom stanicom.

Poslušajmo danas tekst iz Evanđelja po Luki 12. poglavlja u kojem Isus Krist dovodi u blisku vezu tjeskobu sa sustavom vrijednosti. To je naša tema danas: Tjeskoba i sustav vrijednosti. Čitam za nas Evanđelje po Luki 12:22-31:


Onda reče svojim učenicima: ‘Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete pojesti, niti za svoje tijelo: u što ćete se obući, jer je život vredniji od hrane, a tijelo od odijela. Promotrite gavrane! Niti siju niti žanju, nemaju ni smočnice ni žitnice, i Bog ih hrani. Koliko ste vi vrjedniji od ptica! Može li tko od vas brigama produžiti svoj život samo za jedan lakat? Dakle, ako ne možete ni ono što je najmanje, zašto se tjeskobno brinete za ostalo? Promotrite kako rastu ljiljani! Oni se ne trude i ne predu. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj ne obuče kao jedan od njih. Ako Bog tako odijeva travu u polju koja danas jest, a već se sutra baca u peć, koliko će više vas, malovjerni? Zato ne tražite što ćete pojesti ili popiti; ne uznemirujte se! – to sve traže pogani ovoga svijeta – jer vaš Otac zna da vam je to potrebno! Već tražite njegovo Kraljevstvo, a to će vam se nadodati!Isus svoje učenike uči kako pobijediti tjeskobnu, egzistencijalnu brigu pozivajući ih na vjeru, naglašavajući listu vrijednosti, postavljajući retorička pitanja od koji je prvo:


a) Zar tijelo nije vrijednije  od odijela?


Ako nam se javi netko blizak koji je imalo prometnu nesreću što prvo pitamo? 'Je li s autom sve u redu? Kolika je šteta? Jesi zamijenio policu? Jesi li provjerio policu? Tko je kriv?' Ne. Što pitamo? 'Jesi dobro? Jel' neko stradao?'               

Nažalost, nerijetko tek kada se nešto dogodi, kada moramo zastati tek tada počinjemo mijenjati listu vrijednosti. Da bi svojima još bliže približio tu jednostavnu istinu da je 'tijelo važnije od odijela', Isus navodi primjer LJILJANA i Izraelskog kralja SALOMONA.

Promotrite kako rastu ljiljani! Oni se ne trude i ne predu. A ja vam kažem da se ni Salomon u svoj raskoši svojoj ne obuče kao jedan od njih. Ako Bog tako odijeva travu u polju koja danas jest, a već se sutra baca u peć, koliko će više vas, malovjerni?

Postoji nevjera, mala vjera i postoji vjera, povjerenje, pouzdanje. U pročitanom tekstu nalazimo i drugo pitanje kojim Gospodin dovodi u vezu tjeskobu sa sustavom vrijednosti:b) Zar život nije vredniji od hrane?


Da bi svojim učenicima približio tu jednostavnu istinu Isus navodi primjer GAVRANA, ne baš omiljene ptice:

Promotrite gavrane! Niti siju niti žanju, nemaju ni smočnice ni žitnice, i Bog ih hrani. Koliko ste vi vrjedniji od ptica! Može li tko od vas brigama produžiti svoj život samo za jedan lakat? Dakle, ako ne možete ni ono što je najmanje, zašto se tjeskobno brinete za ostalo?         

U knjizi Postanka saznajemo da je Bog u jedan dan, peti dan, stvorio sve ptice. ORNITOLOGIJA ili znanost koja se bavi proučavanjem ptica pronašla je prema mojim podacima oko 8.600 vrsta ptica. Sve moguće, poznate i nepoznate ptice Bog je stvorio u jedan dan – peti dan. Onda, 6. dan, Bog je stvorio čovjeka "na svoju sliku, sebi slična" ovim riječima:


"Plodite se i množite i zemlju napunite. Vladajte ribama u moru i pticama  u zraku..."
Charles Spuregon, poznati baptistički propovjednik na zanimljiv način je komentirao Isusovo učenje o pticama učiteljima:   Kaže crvendać vrapcu: "Ja bih zbilja volio znati zašto se ova zabrinuta ljudska bića toliko žure i brinu." Vrabac odgovori: "Prijatelju, mislim da je to stoga što oni nemaju nebeskog Oca –  takvog koji se brine za mene i tebe."

Evo još nekoliko jednostavnih pitanja: TKO JE STORIO TIJELO? 'Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog...'  TKO NAM JE UDAHNUO ŽIVOT, DUŠU?  'Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako čovjek postane živa duša.' TKO NAM JE SPASIO ŽIVOT ? Isus Krist! Kako nam je spasio otkupio život? Možda u žurbi ne vidimo prekrasne ljiljane, pticu u letu ali moramo vidjeti križ? Pavao vjerne i malovjerne ohrabruje, a nevjerne poziva pitanjima:


 'Ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas? On koji čak nije poštedio  vlastitog Sina, već ga predao za sve nas, kako nam neće dati sve ostalo s  njim?'
(Rimljanima 8:32)

Kada je Abraham bio u velikim, nerješivim problemima, kada se suočio s ljudskom nemoći, Bog mu je rekao da izađe, pogleda u nebo i prebroji zvijezde. Zašto? Da odustane od brojana i da se prisjeti, osvijesti KOLIKO JE BOG VELIK. Da se prisjeti da je BOG NEIZMJERLJIV.

U pročitanom tekstu nalazimo i treće pitanje kojim Gospodin dovodi u vezu tjeskobu sa sustavom vrijednosti; Zar tijelo nije vrijednije od odijela?, Zar život nije vredniji od hrane? I za kraj i ZAKLJUČAK:c) Zar Kraljevstvo Božje nije vrednije od kraljevstva ljudskoga    


Zato ne tražite što ćete pojesti ili popiti; ne uznemirujte se! – to sve traže pogani ovoga svijeta – jer vaš Otac zna da vam je to potrebno! Već tražite njegovo Kraljevstvo, a to će vam se nadodati!

Čovjek kroz život ponekad zarađuje manje, nekad više, nekada puno, no, kroz cijelo to vrijeme vrijeme brzo prolazi. 'Sve možeš kupiti ali vrijeme ne,' u pravu je pjesnik. Vrijeme se ne može vratiti!
Ponekad se može čuti da je vrijeme novac, i u nekom površnom smislu to stoji, ali u biti ne postoji suma kojom možete kupiti ni jednu jedinu sekundu života.

Gdje je, onda lijek za tjeskobnu brigu? Kako biti zahvalan u svijetu anksioznosti, brige, straha, frustracije, zavisti, prigovaranja, kritike i nezahvalnosti? Kako imati zahvalan um? Kako bolje spavati?

Lijek je u spoznaji da smo Bogu vrjedniji od trave i ptica. Lijek je u OSOBNOJ VJERI u OSOBNOM POUZDANJU U BOGA! Jesmo li nevjerni, malovjerni ili vjerujemo? Lijek je u VJEČNOJ PERSPEKTIVI.

Lijek je u promjeni sustava vrijednosti jer je tijelo bitnije od odijela, jer je život  vredniji od hrane, jer je nevidljivo vrijednije od vidljivoga, jer život nema reprizu ali ima nastavak. Lijek možemo prepisati u tri imperativa.

NE BRINI!

VJERUJ!

TRAŽI NJEGOVO KRALJEVSTVO!p. Damir Pintarić