Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: TEMELJ BRAKA

Poruka je emitirana: 1.10.2023.

TEMELJ BRAKA


Vjerujem da se još iz srednje škole, iz obavezne lektire, sjećamo jedne knjige iz Svetoga pisma - Pjesme nad pjesmama.  Pjesma nad pjesmama govori o zaljubljenosti, udvaranju, zarukama i vjenčanju mladića i djevojke, točnije, Salomona i Šunamke.Ako je pjesma koja govori o zaljubljenosti, udvaranju, zarukama i ženidbi 'Pjesma nad pjesmama,' onda je brak Božji POKLON NAD POKLONIMA. Da je tome tako potvrđuje i Novi zavjet koji metaforom Crkvu naziva 'zaručnicom', a samoga Isusa Krista 'zaručnikom'. Evo novozavjetnog teksta koji govori o tome. Čitam za nas Otkrivenje 19:7:


'Veselimo se, kličimo od veselja i zahvalimo Bogu jer dođe Janjetova svadba. Blago onima koji su pozvani  na Janjetovu svadbenu gozbu.'

 


Svi smo više puta bili na svadbi gdje smo svjedočili zaljubljenosti, veselju i klicanju od veselja.  Na vjenčanju je uvijek tako, veselo i dostojanstveno, no, nakon medenog mjeseca i nekog vremena  nerijetko je bitno drugačije.  Nažalost je činjenica da se svaki treći brak u Republici Hrvatskoj raspadne i završi brakorazvodnom parnicom i pitanjem: 'Što je moje, što je tvoje?'  Nažalost, također je činjenica da mnogi bračni parovi žive razdvojeno u braku, a bilo je tako dobro na početku. Zar je moralo tako biti? Je li on(a) bio greška? Zašto je tako? Gdje problem? Gdje je rješenje?U susjedstvu naše crkve nedavno se gradio jedan veliki stambeni kompleks. Nekoliko mjeseci mogli smo pratiti kako radnici svakodnevno dolaze i odlaze na gradilište, a da se na prvi pogled ništa ne događa. Nema nikakvog vidljivog pomaka. Nekoliko mjeseci radeći na temelju radnici su kopali, armirali i onda betonirali duboki temelj koji danas drži masivnu stambenu zgradu.

 Građevinari  nas uče da je temelj ' osnovna konstrukcija koja na sebe preuzima sveukupno opterećenje, sve udare i prenosi ih na tlo.' Struka nas dalje uči da postoje tzv. 'plitki temelji' koji dosežu do tri metra i postoje 'duboki temelji' koji dosežu i do 100 metara. Arhitekt i Dizajner braka govori o životu kao gradilištu. U opće poznatoj usporedbi, u opće poznatom Govoru na gori, Isus Krist govoreći o mudrom i ludom graditelju, koristi primjer plitkog i dubokog temelja. Zašto ne pročitati taj tekst:

 

‘Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih  može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i jurnuše na kuću, ali se ona ne sruši, jer je sagrađena na litici. Naprotiv, svatko tko sluša ove moje riječi, a ne izvršava ih, može se usporediti s ludim čovjekom koji svoju kuću sagradi na pijesku. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i nasrnuše na tu kuću i ona se sruši. I velika bijaše njezina ruševina.’

 


Razmotrimo ukratko nekoliko primjera građenja braka na pijesku, na plitkom temelju, prije nego zaključimo sa Stijenom, s dubokim temeljem.

 


PLITKI TEMELJ može biti i najčešće su OSJEĆAJI. Duboko vjerujem da je jedan od vodećih razloga raspada braka danas romantizam. 'Da smo se voljeli racionalno, da nismo srcem mahali stalno!' Osjećaji su prekrasan dar od Boga i prilikom svakog vjenčanja svjedočimo tom naboju, zaljubljenosti, kemiji, toj Pjesmi nad pjesmama. Osjećaji su prekrasan dar od Boga i osjećaja, kemije mora biti, ali ne možemo brak, život temeljiti na osjećajima. Zaljubljenost je snažan osjećaj ali je prolazan osjećaj i zato može biti varljiv i opasan osjećaj.

Na čemu graditi i održati brak kada zaljubljenost prođe a proći će?

Na čemu graditi brak onda kada on ili ona više ne budu tako lijepi?

Na čemu graditi brak onda kada se pojavi ljepši ili ljepša? A pojavit će se sigurno.

 

Pored osjećaja, plitki temelj može biti INTERES. Interesni brakovi, dogovoreni brakovi kao i romantični brakovi nemaju previše nade. Svi smo čuli priču 'O Vasi ladačkom,… želeo je konje vrane po livadi razigrane, sat sa zlatnim lancem i salašem…, na kraju  'sve je imo, ništa imo nije'. Ako netko želi napraviti karijeru, doći do novaca, dokopati se neke pozicije - brak nikako nije sredstvo za to. Bog je jasno i precizno definirao brak, i čovjek jednostavno nema mandat redefinirati ono što je jasno definirano. Ponekad čovjek to mora naučiti na teži, skuplji i bolan način.

Pored osjećaja i interesa POŽUDA može biti i je građenje na plitkom temelju,  'građenje na pijesku'. POLIGAMNI BRAK ili odnos između jednog muškarca i više žena ili POLIGINIJA, ili odnos između jedne žene i više muškaraca su brakovi građeni na pijesku. Brak koji je građen na požudi 'kada udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi' neće izdržati jer požuda je sama po sebi nevjerna, nezasitna, varajuća, nestabilna, destruktivna i skupa. Da brak nije nimalo jednostavan govori činjenica da je Salomon, pisac 'Pjesme nad Pjesmama', na kraju Šunamki nevjerom slomio srce.

Brak građen na požudi, potrebi, interesu, osjećajima ili ne znam ja na čemu sve ne, nema stabilnost ni daleku budućnost. Temelj je jednostavno preplitki i ne može preuzeti na sebe mnoga opterećenja i udare koji kroz život neminovno dolaze. Takav brak jedno vrijeme može biti nekakva pjesma, ali nakon nekog vremena gubi se harmonija, tonalitet i brak završava u disharmoniji, falšu, buci, galami gdje nerijetko, na kraju, svatko pjeva svoju pjesmu.

 

Da bi brak bio i ostao Pjesma nad pjesmama potreban je DUBOKI TEMELJ, a to je sam Bog. Arhitekt, Tvorac, Dizajner braka uspostavio je brak kao osnovnu ljudsku instituciju te ga je stavio u temelj stvaranja. U teologiji kažemo da brak spada u prvi i temeljni Savez stvaranja i zato brak JE temeljno pitanje. Bez zdravih, čvrstih, stabilnih brakova nema stabilnog društva! Jednostavno nema!

 Da bi brak bio i ostao ono za što je uspostavljen -  'Pjesma nad pjesmama', potreban je taj duboki temelj, potrebna je Stijena, potreban je Isus Krist kao Spasitelj.

 Ako muškarac nije duboko doživio Kristovu ljubav, on ne može ženu ljubiti čistom i požrtvovnom ljubavlju. Muškarac koji ne razumije Najveći Autoritet raspeti  na križu, jednostavno nije kvalificiran za kršćanski brak koji je u svojoj naravi duhovan i nadnaravan.

 Ako žena nije doživjela ljubav Isusa Krista i nije se pokorila istini Evanđelja, ona se jednostavno ne može s ljubavlju i poštovanjem pokoravati svome mužu. Jednostavno ne ide. Preteško! Da bi brak bio i ostao 'poklon nad poklonima', Isus Krist mora biti osobni Spasitelj. Nanovorođenje, obraćenje, doživljaj Evanđelja ljubavi je preduvjet za 'Pjesmu nad pjesmama.'

 Da bi brak bio i ostao ono za što je uspostavljen potrebna je Stijena,  potreban je Isus Krist kao Spasitelj i Gospodin. Ovo zadnje Gospodin, Gospodar, podrazumijeva dragovoljnu poslušnost Arhitektu, glavnom nacrtu, glavnom Izvođaču i Nadzornom.

 

‘Svatko tko sluša ove moje riječi i izvršava ih može se usporediti s mudrim čovjekom koji svoju kuću sagradi na litici. Udari pljusak, navališe potoci, dunuše vjetrovi i jurnuše na kuću, ali se ona ne sruši, jer je sagrađena na Stijeni.'

 

p. Damir Pintarić

© 2003.-2023. Sva prava pridržana.