Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Spavaj mirno, Bog je budan

Poruka je emitirana: 20.11.2022.

SPAVAJ MIRNO BOG JE BUDAN !


Spavanje, san je nešto što u posljednje vrijeme znanost intenzivno proučava jer shvaća da je san vitalno bitan za čovjeka. Znanstvene studije pokazuju da nedostatak sna usporava naše razmišljanje, kompromitira naše prosudbe, otežava učenje i pamćenje, te znatno povećava rizik od depresije i anksioznosti. U jednom istraživanju koje je provelo sveučilište u sjevernom Teksasu pokazalo se da ljudi s poremećajem spavanja imaju gotovo 10 puta veću vjerojatnost da će patiti od kliničke depresije od onih koji imaju dobar san.

Nedostatak kvalitetnog sna nije povezan samo s mentalno emotivnim djelom čovjeka nego i s fizičkim. Samo tjedan dana spavanja  manje od šest sati u nizu, rezultira oštećenjem sedam stotina gena. Kada spavamo, pojednostavljeno rečeno, mozak se čisti, detoksizira i daje naredbe za detoksizaciju cijeloga tijela. Ako kronično uskraćujemo san mi znatno povećavamo rizik od infekcije, moždanog udara, raka, visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i neplodnosti. Na kraju svi jako dobro znamo da 'kad si nenaspavan nisi svoj.'

Poremećaji sna mogu biti organske i neorganske prirode, naravno da mi u ovoj emisiji govorimo o neorganskim, duhovnim razlozima koji mogu poremetiti ili poboljšati san.

Biblija puno govori o spavanju, jer je san veliki dio ljudskog života. Osam sati radimo, osam sati odlučujemo što ćemo raditi, a osam sati spavamo. Čovjek koji je preživio 80 godina proveo je u krevetu više od 26 godina. Evo tematskog pitanja za danas: ZAŠTO MORAMO SPAVATI? ZAŠTO MORAMO NA VRIJEME IĆI U KREVET?

 

Prvi i osnovni razlog je taj što  MI NISMO BOG! 


Reformirani teolog i pastor John Piper objasnio je to ovako:


"Spavanje je svakodnevni Božji podsjetnik da nismo Bog. Svakodnevno   Bog nas šalje u krevet kao bolesnike. Bolest je kronično pogrešna misao kako imamo kontrolu i kako bez nas ne ide. Da bi nas izliječio od ove bolesti, Bog nas svake večeri pretvara u bespomoćne vreće pijeska.''


Znanost danas puno zna o spavanju, ali što više otkriva to više shvaća da malo zna. Gdje smo zapravo mi i što se s nama događa kada spavamo, gdje smo i što se s nama događa kada u snu prolazimo kroz pet faza spavanja, nije do kraja jasno. Čovjek kada spava ne zna ni gdje je, ni što je s njime, a kamoli da zna što se događa oko njega ili s drugima.

Neophodan san je osvješćujući i on nas stavlja u realne okvire u kojima nam je jasno da je konačno planiranje i kontrola iluzija.  Neophodan san je, dakle, osvješćujući i on je ponižavajući. Dobar i simpatičan primjer su mala djeca koja se bore sa snom. Ne žele zaspati, žele biti budni da im nešto ne promakne, ali na kraju zaspu na raznoraznim mjestima i u razno raznim položajima. Malo veća djeca često pitaju roditelje: 'Zašto moram ići spavati tako rano? Mogu ostati još malo?' Vozači prvo uzmu Red Bull, onda puste glasnu glazbu, pa otvaraju prozore… da bi na kraju ipak skrenuli na odmorište i odspavali nekoliko sati zbog vlastite i tuđe sigurnosti. Na kraju svi se mi ponekad borimo i predamo snu.

 

ZAŠTO MORAMO SPAVATI? Zato jer mi nismo Bog! Državnik, kralj Izraela David, iako je imao puno toga nad sobom, imao je dobar i kvalitetan san kojeg u 4., večernjem Psalmu opisuje ovako:


'Čim legnem, odmah u miru i usnem, jer mi samo ti, o Jahve daješ miran počinak.' (Ps 4:9)

 

Kralj David je mogao mirno spavati jer je znao da je njegov Bog budan, da Bog nikada ne spava. O tome je zapisao u 121. Psalmu:


 ‘K brdima oči svoje uzdižem: odakle će mi doći pomoć? Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju. Tvojoj nozi on posrnuti ne da i neće zadrijemati on, čuvar tvoj. Ne, ne drijema i ne spava on, čuvar Izraelov. (Ps 121:1-4)  


ZAŠTO MORAMO SPAVATI? ZAŠTO MORAMO NA VRIJEME IĆI U KREVET?


Zato jer MI NISMO BOG, odnosno, zato jer SMO SAMO LJUDI.

 

'Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama i mi  smo promatrali Njegovu slavu', zapisao je apostol Ivan u uvodu Evanđelja. Mi još uvijek promatramo Njegovu slavu, njegov život i učimo od Onoga koji je 'put, istina i život.' Ne samo svaka riječ, svaka gesta, svaki korak Isusa Krista dragocjeno je učenje.

Onaj koji je istobitan i istovječan s Bogom Ocem i Bogom Duhom Svetim, potpuni Bog i potpuni čovjek je spavao svaki dan. Ponekad je svjesno žrtvovao svoj san za dobro drugih, kao na primjer u Getcemanskom vrtu, gdje učimo da noć može imati čudnu moć. Isus Krist bio je prašnjav, gladan, žedan, umoran, Onaj koji se također borio sa snom. Naš Primjer, Putokaz kojeg slijedimo spavao je svaki dan, ponekad je žrtvovao san za dobro drugih, a ponekad se borio sa snom i izgubio. Prema kraju o tome za nas čitam u Markovom Evanđelju. Marko 4:35-40:


'Uvečer istoga dana reče im: ''Prijeđimo na drugu obalu!'' Oni otpustiše narod i povezoše Isusa onako kako tu bijaše, u lađici. Pratile su ga i druge lađice. Uto nastade silna oluja, a valovi su tako navalili na lađicu da su je već napunjali. On bijaše na krmi i SPAVAŠE NA JASTUKU. Tada ga   probude i reknu mu: ''Učitelju, tebe se ništa ne tiče što mi ginemo?'' On se tada probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: ''Utišaj se! Umukni! Vjetar   prestade i nastade velika tišina. A njima reče: ''Zašto se toliko strašite? Kako nemate vjere?''

 

Kako imati miran san u svijetu koji je prepun kronično neispavanih ljudi? Kako imati miran san u oluji života, koja se iznenada i ponovno pojavljuje?

 

Mi nismo Bog, mi smo samo ljudi! Nismo mi toliko snažni i važni kao što mislimo. Bez svakoga ide. Krajnje planiranje i kontroliranje je iluzija. Mi možemo planirati ali samo olovkom jer smo svjesni da Onaj kojemu se i vjetrovi i more pokoravaju ima gumicu. Vidite, realnost nas uvodi u poniznost. Bog je najveća realnost.

 

Kako mirno spavati usred oluje?


Realnost odnosno poniznost i vjera! Ne vjera da Bog postoji. Biblija govori da i 'đavoli vjeruju i dršću. (Jak 2:19).

 

Vjera da Bog postoji i da suvereno vlada. Jedno je vjerovati u Boga, a drugo je vjerovati Bogu, pouzdati se u Boga. Pouzdati se u Onoga koji ne samo da suvereno vlada, već i ljubi čovjeka do mjere da je poslao, dao svoga Jedinorođenog Sina razapeti na križ Golgote radi čovjeka i njegovog spasenja.

Isus nije ostao na križu, Isus nije ostao u grobu. On je slavno uskrsnuo, uzašao i sjeo Ocu s desne strane i još uvijek poručuje: 'Zašto se toliko strašite? Kako nemate vjere?' 


Spavaj mirno Bog je budan!

 

dr. Damir Pintarić, pastor BC Betanija Čakovec.

© 2003.-2022 . Sva prava pridržana.                [1] Many of the statistics and quotations for this section come from Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem (Washington DC: National Academies Press, 2006). 4. L. Xie et al., “Sleep drives metabolite clearance from the adult brain,” National Center for Biotechnology Information, October 18, 2013, http://​​​www​​​.ncbi​​​.nlm​​​.nih​​​.gov​​​/pubmed​​​/2413​​​6​​​9​​​70.  Murray, David. Reset . Crossway. Kindle Edition.