Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: SMISAO BOŽIĆA

Poruka je emitirana: 11.12.2022.

SMISAO


Nakon dva dana putovanja bez stajanja, zajedno s ostalih 1.500 putnika naguranih u teretne vagone, poznati bečki psihijatar i otac Logo terapije Viktor Frankl stigao je u Auschwitz. Nakon što je pri izlasku iz vagona postrojavanjem  izbjegao lijevu stranu koja je polovicu putnika odmah odvela u plinske komore, Viktor je svoj kofer, svoju odjeću i svoju nedovršenu knjigu morao ostaviti na gomili ostavljenih stvari.  Kada je obukao logorsko odijelo s brojem 119.104 u džepu je pronašao stih iz 5. Knjige Mojsijeve koji glasi:

'Čuj Izraele! Jahve je Bog naš Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom.'

U tri godine provedene u različitim logorima, od 1942. do 1945. Viktor je izgubio oca, majku, brata i ženu. Preživjevši holokaust 1946. godine odmah izdaje knjigu pod nazivom 'Čovjek u potrazi za smislom' u kojoj iznosi svoja osnovna uvjerenja po kojima 'nije čovjek taj koji postavlja pitanja kroz život nego je život taj koji postavlja pitanja. Čovjek kroz život na postavljena  pitanja pronalazi ili ne pronalazi odgovore odnosno smisao.' Prema Viktoru ključna pitanja u životu nisu TKO? KAKO? ili KOME KOLIKO nego ZAŠTO?  Ne ŠTO mi se događa već ZAŠTO mi se događa to što mi se događa?

Prolazeći i svjedočeći najtamnijim, najokrutnijim trenucima ljudske povijesti Viktor Emil Frankl dolazi do uvjerenja da beznadnost,  besciljnost, besmisao stvara prazninu i neurozu odnosno nemir, nemir kojeg čovjek nastoji smiriti egzistencijalnom potragom.

Ima li život smisao? Ima li nepravda smisao? Ima li patnja smisao? Ima li smisla unašati smisao u nešto što samo po sebi nema krajnji, dublji smisao?  Ima li smrt smisao? Viktor Frankl smatra da pronađeni smisao pobjeđuje sve!

Viktor Frankl bio je čovjek vjere koji je cijenio doprinos vjere, ali on nije prihvaćao isključivost. O isključivosti je u svojoj knjizi 'Liječnik i duša' zapisao:

"Dokle god nam apsolutna istina nije dostupna, moramo se zadovoljiti time da relativna istina korigira jedna drugu"                                                                                                                                                   Viktor Frankl, Liječnik i duša,  str. 10-11

Kako je Frankl razumio Izaiju 53. poglavlje?  Kako je razumio riječ Logos iz Ivana 1:1? Je li logos, logo-logoterapija, za Viktora značio samo smisao, ili  je Logos istovremeno za njega bio i Svjetlo, Život, Mesija, Bog? Kako je razumio Onoga koji je Pilatu rekao:

'Ja sam se zato rodio i zato došao na svijet da svjedočim za istinu. Svatko tko je prijatelj istine sluša moj glas?'  


Hodajući ovom zemljom, čineći čuda i učeći Isus je jednom prilikom  rekao:

'Ja sam svijetlo svijeta. Tko mene slijedi,sigurno neće hodati po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život. Ti svjedočiš sam za sebe – rekoše mu farizeji – tvoje svjedočanstvo nije vjerodostojno. Iako ja svjedočim  sam za se – moje je svjedočanstvo vjerodostojno, jer znam ODAKLE   SAM DOŠAO i KAMO IDEM.'

Isus samouvjereno tvrdi da zna odakle je došao, da zna svoje pravo porijeklo! Kada imam priliku ozbiljnije razgovarati s ljudima obavezno ih pitam kako se zvao njihov tata, djed, pradjed – to uglavnom znamo, čukundjed rijetki, dalje od toga gotovo nitko. ODAKLE SAM DOŠAO? GDJE SU MOJI KORIJENI? GDJE SU MOJI POČECI? TKO SAM JA ZAPRAVO?

Prije Betlehema, prije rođenja, utjelovljenja Isus je uživao savršeno jedinstvo, zajedništvo, savršenu ljubav, povjerenje, skladnost koje je vladalo i koje vlada između Boga Oca, Boga sina i Boga Duha Svetoga. Već u Starome zavjetu čitamo da je Trojedini Bog  rekao: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična.' Trojedini Bog 'šetao je s čovjekom po vrtu za vrijeme dnevnog povjetarca.'

Da bi pomogli u razumijevanju onoga što nadilazi ljudsko razumijevanje, da bi pomogli u razumijevanju kako je svemogući, sveprisutni, sveznajući, stvoritelj svega, neizmjerljivi Bog postao čovjekom, kako je tri puta sveti Bog kojeg neprestano, dano-noćno slave serafini i kerubini dodirnuo raspadajućeg gubavca, teolozi govore o ONTOLOŠKOM i EKONOMSKOM Trojstvu. Ontološko Trojstvo razmatra Trojstvo unutar sebe. Istobitni, istovječni, istovoljni, istoštovani  Otac, Sin i Duh Sveti su jedno u savršenom jedinstvu, u savršenom odnosu ljubavi i povjerenja.

Dok ONTOLOŠKO Trojstvo razmatra Trojstvo unutar sebe,  EKONOMSKO Trojstvo razmatra, proučava Trojstvo prema van, prema čovjeku, prema izgubljenom čovjeku. Ekonomsko trojstvo govori o Božjem planu otkupljenja čovjeka i čovječanstva.

U EKONOMSKOM TROJSTVU Otac, Sin i Duh Sveti su i dalje jednaki po svojoj naravi ali imaju drugačiju zadaću u spašavanju čovjeka, u pozivanju čovjeka u taj izgubljeni vrt u kojem su nekada šetali za vrijeme dnevnog povjetarca.

Isus zna ODAKLE je DOŠAO. Već kao dječak jasno je rekao svojim zemaljskim roditeljima: 'Pa zašto ste me tražili – zar niste znali da ja moram biti u kući Oca svoga?' (Lk 2:49) Badnjak, Božić je obiteljski blagdan jer  se sjećamo ispunjenja  plana  proširenja obitelji. Isus je Sin Božji i On je Sin Čovječji i zato je 'put, istina i život i zato nitko ne dolazi k Ocu osim po Njemu,' (Iv 14:6) i zato drugog puta nema, zato su svi drugi putevi još uvijek samo traženje.

ISUS ZNA ODAKLE JE DOŠAO i ISUS ZNA ZAŠTO JE DOŠAO. Vidite, poštovani slušatelji, Isus nije došao na ovaj svijet da uspostavi blagdane već da umre na križu za grijehe cijelog svijeta i ponudi ruku pomirenja, da pozove čovjeka u taj izgubljeni skladni odnos ljubavi i povjerenja.

Luka je zapisao Njegove riječi: 'Da, Sin Čovječji došao je da traži i da spasi ono što je izgubljeno!'  (Lk 19:10) Nakon rođenja u Betlehemu i savršeno proživljenog života Isus je bio lažno optužen, uhićen te na osnovu izjava  lažnih svjedoka osuđen na križ. Na križu je On pravedan umro za nas nepravedne da bi nas opravdao. Na križu su se susrele i rukovale pomirile Božja pravda i Božja ljubav. Križ govori o pravednom oproštenju. Nakon križa, Isus je bio položen u hladni i tamni grob iz kojeg je treći dan uskrsnuo. Uskrsnuće, potraga za tijelom koja već traje više od 2.000 godina, je dokaz da je Isus od Boga došao ida se Bogu se vratio!

Osobni BADNJAK, osobni BOŽIĆ, nanovorođenje, spasenje, susret Boga i čovjeka, susret vječnosti i vremena se događa kada se sretnu Bog koji traži i čovjek koji traži. Ljudska volja je grešnom naravi 'zarobljena' ali istovremeno i još uvijek je uvažavana i respektirana slobodna volja. Čovjek  u ne maloj mjeri JE suma svojih odluka. Život je pun raskrsnica i odluka. Život, a ne čovjek postavlja pitanja, a čovjek kroz život na pitanja pronalazi ili ne pronalazi odgovore.  

Pronaći ne smisao, pronaći Onoga koji jedini može dati istinski, vječni smisao života, pronaći Isusa Krista je prekrasno iskustvo, ali tražiti smisao može biti i najčešće je jako frustrirajuće i teško jer na površini nema odgovora. Pripadanje bez traženja, sakramenti bez vjerovanja, nedovoljno, premalo, preplitko.

Mudri Salomon koji je odrastao kod vjernog Davida prvo je vjerovao pa odlutao pa se vratio i na kraju rekao: 'O kako mučnu zadaću Bog dade sinovima ljudskim.'

Za kraj poruke, za kraj godine biti ću slobodan osobno upitati: Odakle dolaziš? Zašto si ovdje? Kamo ideš?


dr. Damir Pintarić, pastor BC 'Betanija' Čakovec.

© 2003. - 2022. Sva prava pridržana.