Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: USKRS I SIGURNOST SPASENJA

Poruka je emitirana: 1.4.2018.

SIGURNOST SPASENJA


''JA ZNADEM DOBRO moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići, iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.'' (Job 19:25-26)


Kako je Job, čovjek koji je živio kojih 2000 godina prije Krista, došao do sigurnosti spasenja? Tko je bio Job?


''Bijaše nekoć u zemlji Usu čovjek po imenu Job. Bio je to čovjek neporočan i pravedan: bojao se Boga i klonio zla. Rodilo mu se sedam sinova i tri kćeri. Imao je sedam tisuća ovaca, tri tisuće deva, pet stotina jarmova goveda, pet stotina magarica i veoma mnogo služinčadi. Čovjek taj bijaše najugledniji među svim istočnjacima.'' (Job 1:1-3)


Ako pozorno pročitamo tekst tada vidimo da je Job u vrijeme patrijarha imao sve ono za čim danas čezne post moderan čovjek. Job je imao SRETNU OBITELJ 'rodilo mu se sedam sinova i tri kćeri'. Imao je ogromno MATERIJALNO BOGATSTVO, 'sedam tisuća ovaca, tri tisuće deva, pet stotina jarmova goveda, pet stotina magarica i veoma mnogo služinčadi.' Pored obitelji i blagostanja Job je imao i VELIKI UGLED u društvu, 'čovjek taj bijaše najugledniji među svim istočnjacima.''

Vjerujem da toliko poznajete Bibliju, Knjigu o Jobu, da znate što slijedi dalje. U kratkom vremenu Job je izgubio SVE. U elementarnoj nesreći poginula su mu sva djeca, ubrzo je izgubio sve materijalno, rekli bismo mi danas da je Job bankrotirao. Kroz gubitak obitelji i bankrot Job je izgubio ugled i na kraju obolio od opake bolesti.

Sjećam se jednog studenta koji je govoreći iz Jobove knjige 1. i 2. poglavlja, na katedru postavio domino, te je nakon što je pročitao šesti stih prvog poglavlja 'Jednog dana...' srušio prvu dominu koja je redom srušila sve.


Zašto gubitak, tragedija, bolest, bol?


Iako je bio čovjek integriteta, čitali smo da je bio 'neporočan i pravedan, bojao se Boga i klonio zla', Job prije pada poznavao je Boga kako sam to piše 'po čuvenju' (Job 42:5) i nije imao odgovor na najvažnije pitanje a to je pitanje smrti, uskrsnuća, spasenja - sigurnosti spasenja. Nakon što je sve izgubio, Job započinje svoju potragui:


''Ta ni drvu nije nada sva propala, posječeno, ono opet prozeleni i mladice nove iz njega izbiju. Ako mu korijen i ostari u zemlji, ako mu se panj i sasuši u prahu, oćutjevši vodu, ono će propupat’ i pustiti grane kao stablo novo.Al’ kad čovjek umre, ostaje pokošen,kad smrtnik izdahne, gdje li je on tada?... kad umre čovjek, zar uskrsnut može?'' (Job 14:7-10;14)


Zašto tragedija, gubitak, patnja, bolest, bol? Zašto i pravedni, neporočni ljudi koji se boje Boga i klone zla prolaze kroz bolna iskustva?

Zbog istočnog ili iskonskog grijeha svaki čovjek rađa se s urođenom genetskom degeneracijom ili entropijom (Rim 5:12), i tu na molekularnoj genetičkoj razini nalazi se razlog zbog kojeg se prilikom obnavljanja naših stanica javljaju greške zbog kojih mi starimo, obolijevamo i umiremo.

Kada znanstvenici, fizičari, kemičari, informatičari govore o entropiji, pojednostavljeno rečeno, oni govore o 'stupnju nereda u nekom sustavu.' Znanstvenici se slažu da se u prirodnim procesima entropija uvijek povećava i da je to nepovratni smjer, ili kako bi to rekao apostol Pavao 'znamo da se ovaj šator - naša zemaljska kuća ruši.' (2.Kor 5:1)

Svi mi starimo, obolijevamo i umiremo zbog toga jer 'smo svi sagriješili i lišeni smo slave Božje' (Rim 3:23) , no postoji i drugi razlog kao što je to bio slučaj kod Joba. Job nije patio zbog grijeha, Job je patio zbog spoznaje. Jobovu knjigu možemo slobodno nasloviti 'Kroz patnju bliže Bogu, kroz patnju do sigurnosti spasenja.'

Job je imao, pa ne imao, pa na kraju opet imao, jer je bio površan u svojoj religioznosti. Do duboko osobne potrage Job nije imao odgovor po pitanju smrti. On nije bio siguran da li će i gdje će otvoriti svoje oči. Job nije imao sigurnost spasenja.

U dvadeset godina pastoralne službe često sam bio svjedokom sličnih situacija. Vjeran čovjek oboli i u boli pita: 'Bože zašto?' Na to pitanje obično odgovorim da je mogući odgovor urođeni problema kojeg svi imamo, ili je možda problem s putovnicom ili lozinkom.

Znate kako je s lozinkom. Ako lozinka ima pet znakova i otipkate četiri točna znaka a samo jedan netočan - NE IDE, NE PUŠTA! Možda je dobar primjer kada ste u nekoj garaži, parkiralištu gdje ima parkirna rampa. Platite parking, stavite karticu i čekate da se otvori.

Job, iako je bio pravedan i neporočan čovjek koji se bojao Boga i klonio zla nije bio siguran da će mu se rampa otvoriti 'kada jednom zahvali se tilu', ali je kroz gubitak svega onoga za što danas živi post moderan čovjek došao do odgovora, do rješenja, do SIGURNOSTI SPASENJA.

Na kraju puta, potrage, na kraju je Job u posljednjem 42. poglavlju Job zapisao:


''Po čuvenju tek poznavah te dosad, ali sada te oči moje vidješe. SVE riječi svoje zato ja poričem i kajem se u prahu i pepelu.'' (Job 42:5-6)


Obraćenje se događa, duhovno uskrsnuće prije fizičke smrti i uskrsnuća se događa, sigurnost spasenja se događa u pokajanju kada čovjek prizna tko je tko, kada čovjek u kapitulaciji i predanju upozna ŽIVOG, VJEČNOG IZBAVITELJA.


''Ja znadem dobro moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići, iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.''


Bog koji je dobar, milostiv i milosrdan iz svoje ljubavi dozvoljava razne nevolje u našem životu jer cilj našega života nije bolji, zdraviji život - cilj našega života je vječni život.

Ljudski život je kratak, krhak ali je vječan i u tom našem kratkom i krhkom životu mi možemo i mi moramo pronaći Živog, Vječnog Izbavitelja i sigurnost spasenja. Ono što je Job doživio i pronašao objašnjavaju apostoli Isusa Krista.

Apostol Pavao u Rim 10:9-10 zapisuje:


''Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih bit ćeš spašen.''


Pavao je jasan: osobna vjera srca u USKRSNUĆE Isusa Krista + priznanje Isusa Krista Gospodinom, tko je tko? = spasenje! 'bit ćeš spašen!' Ne možda, ne vidjet ćemo, ne tko to može znati.


''Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih bit ćeš spašen.''


Apostol Ivan je kao i apostol Pavao jasan po pitanju sigurnosti spasenja. 1.Iva 5:12:


''Ovo pišem vama koji vjerujete u ime Sina Božjega, da znate DA IMATE VJEČNI ŽIVOT.''


U ime baptističke crkve Betanija i u svoje osobno ime želim vam blagoslovljene uskršnje blagdane, obilje osobnog mira i Božjeg blagoslova uz molitvu da zajedno možemo reći:


''JA ZNADEM DOBRO moj Izbavitelj živi!''


p. Damir Pintarić