Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: REF 500 Tko stoji iza Reformacije?

Poruka je emitirana: 29.10.2023.

TKO STOJI IZA REFORMACIJE?

Nalazimo se na početku mjeseca listopada, mjeseca u kojem se prisjećamo najvećeg i  najutjecajnijeg povijesnog događaja u Europi, događaja bez kojeg je nemoguće razumjeti Europu, sjećamo se  REFORMACIJE.

Ove 2017. godine diljem svijeta a poglavito Europe obilježava se petstota obljetnica Reformacije pod geslom Ref 500. Kod nas u Čakovcu pripremamo niz predavanja zadnji tjedan listopada mjeseca pod gelsom 'Svaka generacija treba Reformaciju!' 

Općenito se uzima da je Reformacija započela 31.10.1517. godine, događajem kada je dr. Martin Luther na vrata crkve u Wittenbergu zabio 95 teza protiv prodaje indulgencija, odnosno, oproštajnica od grijeha od strane Crkve. 

Martin Luther nije ni slutio kakve i kolike će posljedice izazvati taj događaj, poziv na teološku debatu. Dr. Martin Luther nikako i nipošto nije htio podijeliti Crkvu koju je volio i kojoj je vjerno služio. On je svoje teze napisao na latinskom, a ne njemačkom jeziku jer je htio probuditi Crkvu, a ne narod. Luther je problem htio riješiti unutar kuće, htio je pokrenuti teološku raspravu na sveučilištu u Wittenbergu, gdje je predavao biblijsku teologiju. Neočekivano, njegove teze buknule su poput požara, te su se nezaustavljivo širile i pokrenule Reformaciju, nakon koje u Crkvi i cijeloj Europi više ništa nije bilo isto.

U današnjoj emisiji razmotrit ćemo povijesnu pozadinu Reformacije, te zaključiti da je iza same Reformacije stajao netko mnogo veći, snažniji, utjecajniji nego je to bio redovnik, svećenik Martin Luther. 

Danas ćemo razmotritii kako je Bog pripremao cijeli ondašnji svijet za taj događaj. Vrijeme Reformacije bilo je vrijeme velike krize u Europi. Martin Luther, Calvin, Zwingli i ostali reformatori bili su samo glasnogovornici i predstavnici ne malog broja zdravog djela Crkve koji su bili svjesni DEFORMACIJE pa samim time i neophodne REFORMACIJE, odnosno, povratka na IZVORNU NORMU,  na Sveto Pismo, Evanđelje Isusa Krista. U vrijeme prije i u vrijeme same Reformacije glasno je odzvanjalo; 'Ad fontes! Ad fontes!' 'Na izvor! Na izvor!'

Nije nimalo slučajno da se Reformacija pripremala i događala u vrijeme RENESANSE. Riječ 'renesansa' znači preporod, obnova, a rabila se za opisivanje ponovnog buđenja u umjetnosti, književnosti i politici. Vrijeme Renesanse je bilo vrijeme procvata i buđenja u svakom pa i teološkom smislu.

Isto tako nije nimalo slučajno da se Reformacija pripremala i događala u vrijeme HUMANIZMA. U vrijeme prije Reformacije, u mračnom srednjem vijeku, Crkva je bila toliko jaka i utjecajna, da je imala monopol nas svime pa i nad obrazovanjem.  Obrazovanje i znanost događale su se uglavnom unutar Crkve. 

Humanisti su, promatrajući Crkvu koja je bila sve i sva, postavili pitanje: 'Tko je čovjek? Ima li pojedinac bilo kakvu vrijednost?' 

Erazmo Roterdamski i ostali humanisti satirom su napadali i ismijavali bogati i često puta nemoralan kler. Humanizam je pokret koji je probudio i naglasio individualnost, osobnost i razmišljanje čovjeka svojom glavom, što su vrlo važni poticaji, a kasnije i temelji Reformacije.

Vrijeme Renesanse i vrijeme Humanizma, bila su vremena mnogih NOVIH IZUMA. Vrijeme Reformacije je bilo vrijeme buđenja i vrijeme istraživanja. 

Reformacija ne bi bila moguća u tim razmjerima bez otkrića tiskarskog stroja. Nije nimalo slučajno da je baš u tom vremenu Johannes Gutenberg stvorio najmoćnije sredstvo za širenje i razmjenu ideja, tiskarski stroj s pomičnim slovima. 

U 16. stoljeću tiskano je čak 438 izdanja Biblije na latinskom jeziku. Plus toga Biblija se prevodila i tiskala na grčkom, hebrejskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i drugim narodnim jezicima. Tiskare su se nakon toga širile Europom poput požara.

Oko 100 godina nakon Guttenbergove smrti, otvorena je  protestantska tiskara i u Hrvatskoj i to kod nas u Međimurju, u Nedelišću gdje su štampana djela protestantskih pastora i teologa. Bez tiskarskog stroja, ni renesansa ni Reformacija ne bi se mogla širiti tom brzinom. Bio je to internet onog vremena koji je prenosio u narode najvažniju knjigu, knjigu nad knjigama.

U tom vremenu, vremenu promjena, vremenu Renesanse, Humanizma, mnogih otkrića, Columbo je otkrio NOVI KONTINENT,  Novi Svijet, Ameriku koja je postala utočište i stalna adresa za mnoge progonjene europske protestante. 

Prije današnjeg zaključka pogledajmo još političku i privrednu situaciju u kojoj se rađala Reformacija. Mnogi političari poduprijeli su pokret Reformacije i to ne iz vjersko-teoloških razloga, već iz POLITIČKIH.  Kralj Engleske Henrik VIII koji postaje poglavarom Anglikanske crkve i mnogi drugi s visokog položaja iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Francuske i drugih dijelova Europe, nisu bili zadovoljni s miješanjem crkveno-političkog Rima i Vatikana u njihove nacionalne poslove. Oni su se osjećali kao da nisu gospodari u svojoj kući. 

Pored političkog, drugi veliki razlog zašto su mnoge strukture poduprijele Reformaciju bio je PRIVREDNO EKONOMSKI razlog. 

U vrijeme Reformacije pojavio se, poslan od Rima, poslan od pape, svećenik Johann Tetzel koji je prodavao indulgencije ili oproštajnice od grijeha za ljude u čistilištu i na taj način od naroda izvlačio ogromne svote novaca. Tetzel bi stajao sa kasicom na trgu, te govoreći o mukama o čistilištu ponavljao: 

"Čim u škrinju novčić uskoči, duša iz čistilišta iskoči."

Budući da Sveto Pismo ništa ne govori o čistilištu, Luther i ostali reformatori koji su se pitali i koji su pitali: 'Zar se spasenje može prodati i kupiti?', dobili su snažnu potporu mnogih utjecajnih ljudi i ustanova.


Je li slučajno da se u vremenu mnogih teoloških i socioloških DEformacija dogodila REformacija? Je li slučajno da se u vremenu velikih promjena, traženja u Europi, pojavljuje redovnik koji iskreno traži spasenje?  

Vrijeme promjena, vrijeme Renesanse i Humanizma, pronalazak tiskarskog stroja, otkrivanje Amerike, te politička i privredna situacija, jasno nas vode do zaključka da iza nezaustavivog pokreta Reformacije stoji netko tko je mnogo jači, utjecajniji od redovnika Martina Luthera – a to je Bog Biblije.

Iza Reformacije stoji Bog koji ljubi čovjeka i koji poznaje palu i kvarnu narav čovjeka koja ne poznaje denominacijske granice. Iza Reformacije stoji Bog koji najbolje razumije snagu entropije, deformacije, devijacije i zbog toga neophodnost REformacije, obnove i obnavljanja. Bog najbolje zna da 'Svaka generacija treba Reformaciju!', osobni povratak Bogu po Isusu Kristu i Njegovoj rječi. Bog, poštovani slušatelji, nema unuke, Bog ima samo djecu! Vjera nije nasljednja, vjera da bi bila spašavajuća i djelotvorna mora biti osobna, doživljena vjera. Nominalizam je, nije tajna, veliki problem kršćanstva danas. 'Pripadanje bez vjerovanja!', 'Podrazumijeva se ali nije tu!'

U XVI stoljeću Bog je koristio dr. Martina Luthera, čovjeka koji je očajnički tražio spasenje i odgovore na slijedeća pitanja: Može li istina biti proturječna? Kako grešnik poput njega može biti pravedan pred svetim Bogom? 

Kako nadvladati religioznu neurozu uzrokovanu nemirnom vagom loših i dobrih djela, grijeha i zasluga? Kako biti siguran u svoje spasenje? Kako mirno otići?

Vrativši se na izvor, na Sveto Pismo, na sveto-pisamsko  Evanđelje, Luther, Calvin, Zwingli ali i mnogi drugi  shvatili su da Evanđelje nije poput kredita za koji nikada niste sigurni da ste ga otplatili i da ćete ga ikada otplatiti.  Shvatili su da je Evanđelje poput ljubavi 'koje se ne trži niti ne kupuje', shvatili su da je Evanđelje dar, gratis besplatan dar Božje milosti i ljubavi, shvatili su da je Evanđelje Radosna Vijest, da je sve plaćeno!  

Cijenu da se grešnik spasi i opravda pred svetim i pravednim Bogom, Isus Krist je svojim savršenim životom, savršenom žrtvom prinjetom jednaput za uvijek, za sva vremena,  za sve ljude platio u potpunosti na Golgotskom križu - 'Svršeno je!'

Sve što pali i kvarni čovjek može i mora je vjerovati! Sve ostalo su neizbježne i nezaustavljive posljedice osobne žive vjere u živoga Uskrsloga Krista i stalne obnove, stalne Reformacije. Svaka, pa i naša generacija treba Reformaciju!

Milost s vama i do slušanja.


dr.Pintarić Damir, pastor BC 'Betanija'

©2003 - 2023. Sva prava pridržana.