Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Oprosti, imaš pet minuta?

Poruka je emitirana: 3.2.2019.

OPROSTI, IMAŠ PET MINUTA?


Živimo u vremenu gdje svi imamo sve manje i manje vremena. Unatoč enormnom napretku tehnologije, za koju se vjerovalo da će nam stvoriti i osloboditi više slobodnog vremena, čini se da se događa sasvim suprotno - čovjek ima sve manje i manje vremena.  U vrijeme nadzvučnih aviona, novih i brzih autocesta, brzih automobila, odličnih  telekomunikacija sve češće čujemo, gotovo svakodnevno : "Oprosti žurim, nemam vremena."

Negdje poslije 60. godina poslije Krista, apostol Pavao  piše pismo vjernima u grad Efez, ali piše nešto što je itekako aktualno i relevantno za nas danas.  Efežanima 5:15-16:


"Pomno pazite kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri; iskorišćujte vrijeme jer su ovi dani zli."


Pavao nas poziva da mudro iskorišćujemo vrijeme koje nam je povjereno. Dopustite mi da prije nego praktično odgovorimo na pitanje kako što bolje iskoristiti svoje vrijeme, kako što bolje iskoristiti svoj život, postavimo prvo pitanje:


1. KOLIKO ŽIVIMO odnosno KOLIKO VREMENA IMAMO na  raspolaganju?


Obično kada čovjek uzme Bibliju i počinje čitati, dolaskom do Postanka 5. poglavlja nailazi na nejasnoću. U tom 5 poglavlju 1. knjige, knjige Postanka, čitamo da su ljudi prije potopa, svakako u drugačijim  uvjetima, živjeli mnogo duže nego što živimo mi danas. Tako je npr. prvi čovjek Adam živio nevjerojatnih 930 godina, zatim Šet njegov sin 912 godina, Kenan 905 godina. Čovjek koji je najduže živio bio je Metušalah, živio je i doživio rekordnih 969 godina. Možda se pitate kako je to moguće?

Recimo samo da je svijet prije potopa  bio drugačiji svijet od svijeta kojeg poznajemo danas. Nakon potopa i pada te ogromne količine vode koja se je nalazila "nad  svodom", došlo je do velikih promjena a samim time i smanjenja trajanja duljine ljudskoga života na zemlji. U to vrijeme potopa, Bog je jasno rekao:

"Čovjek je tjelesan, pa neka mu vijek bude 120 godina." (Pos 6:3)

Brzi, nagli pad sa 900 i nešto godina na 120 godina. Mojsije koji je doživio 120 godina bavio se našim pitanjem: Koliko živimo odnosno koliko imamo vremena na raspolaganju? Promatrajući krhkost i prolaznost ljudskog života u 90. Psalmu, 10. stihu je zapisao: 

"Zbroj naše dobi je 70 je godina, ako smo snažni i 80; a većina od  njih   je muka i ništavnost: jer prolaze brzo i mi letimo odavde."

Isus Krsit u Novome zavjetu  još više naglašava krhkost i prolaznost čovjeka. O toj temi Isus govori u prispodbi. Čitam Luka 12. poglavlje od 16. stiha na dalje:


"Bijaše neki bogataš čije polje obilno urodi. I poče razmišljati u sebi: Što da učinim? Nemam više u što skupiti ljetine. Ovako ću -reče- učiniti: razvaliti ću svoje žitnice te sagraditi veće pa ću u njih sakupiti svu svoju pšenicu i svoja dobra. Tada ću reći svojoj duši: "Dušo, imaš mnogo dobra u zalihi  za brojne godine, počivaj, jedi,pij, uživaj!''


Isus odgovara ovom čovjeku i na naše pitanje: Koliko živimo odnosno koliko imamo vremena na raspolaganju:


''LUĐAČE – reče mu Bog – JOŠ NOĆAS zatražit će ti se natrag duša.''


Koliko živimo odnosno koliko nam je vremena ostalo ? 900 i nešto svakako nećemo doživjeti, 120 teško s obzirom na na dinamiku života danas, 80 ako smo snažni ili 70 ili ???? .... 

Prema kraju odgovorimo na naše u uvodu postavljeno pitanje;


2. Kako iskoristiti vrijeme u vremenu u kojem svakodnevno čujemo: "Oprosti žurim, nemam vremena!


Nemam vremena jer nemam vremena za Boga. To je odgovor.  Božja riječ nas izvještava da je Bog taj koji je stvorio vrijeme.  

"U početku Bog stvori nebo i zemlju. "  U početku.  

Vječni Bog stvorio je vrijeme, stvorio je čovjeka te je čovjeku darovao i povjerio određeno vrijeme. Poštovani slušatelju, svaki je dan dar od Boga, svaki sat, svaka minuta Njegova je milost. Apostol Pavao nas podsjeća:


"Pomno pazite kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri; iskorišćujte vrijeme jer su ovi dani zli.''


Nije mudro ne imati vremena za Onoga koji je stvorio vrijeme i koji nam daruje određeno vrijeme, za Onoga koji će nas iz vremena  pozvati u vječnost.

Nije mudro ne imati vremena za Onoga koji je u Betlehemu iz vječnosti ušao u vrijeme, za Onoga koji je svojim životom, smrću na križu Golgote i uskrsnuće otvorio i pokazao jasan put u vječnost gdje više nema vremena. Poštovani slušatelji, nije mudro ne imati vremena za Isusa Krista.

Propovjedajući na glavnom trgu u Ateni, apostol Pavao javno i jasno je obznanio zašto je Bog stvorio čovjeka i zašto mu je povjerio određeno vrijeme života na zemlji. Za kraj Dj 17:24 na dalje:


'Bog, Stvoritelj svijeta i svega što je u njemu, On koji je Gospodar neba i zemlje, ne prebiva u hramovima sagrađenim ljudskom rukom niti ga poslužuju ljudske ruke, kao da bi trebao nešto on koji svima daje životni dah i sve ostalo. On je izveo sav ljudski rod od jednoga čovjeka i nastanio ga po svoj površini zemaljskoj, pošto je ljudima odredio ustaljena godišnja doba i međe postojbine njihove, S NAKANOM DA TRAŽE BOGA, ...


Jesi li pronašao Boga? Imaš li osobni odnos s Njim? Provodiš li kvalitetno vrijeme sa njim? Štuješ li ga dnevno? Na osnovu svojeg a i mnogih drugih iskustava Augustin Aurelije je ustvrdio i zapisao:


'Tko te traži taj te nalazi, a tko te nađe taj te štuje!'


© 2003. - 2019. Sva prava pridržana.

mr.sc. Damir Pintarić, pastor BC 'Betanija' Čakovec.