Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Muško i žensko stvori Bog! 2 dio

Poruka je emitirana: 17.9.2023.

Muško i žensko stvori ih !


Naslanjajući se na trodnevnu konferenciju “Muško i žensko stvori Bog”, koja je održana kod nas u Čakovcu u Betaniji, nastavljamo govoriti o teologiji intimnosti. Nema sumnje da živimo u vremenu gdje su intimnost i spolnost u krizi. Svjedoci smo mnogobrojnih uništenih brakova i cijelih obitelji zbog preljuba, čitamo o spolnom zlostavljanju, svjedoci smo pedofilskih skandala, mnogo se govori, piše i raspravlja o pobačaju, istospolnim 'brakovima' i rodnoj ideologiji o kojoj smo govorili u prošloj emisiji.

Nakon što smo govorili o utjecajima koji su pored Biblije kroz povijest formirali poimanje intimnosti ovdje kod nas na zapadu, poslušajmo danas nekoliko temeljnih istina biblijske teologije intimnosti koje pronalazimo u knjizi Postanka, knjizi Početaka, u prva dva poglavlja. Sveto Pismo, Tora nas uči pod:
1. DA SMO STVORENI NA SLIKU BOŽJU.  Postanak 1:26:  ''Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična,...''


Prema Pismu čovjek nije homo-sapiens, čovjek je Homo-Dei, Božji čovjek, kruna Božjeg stvaranja. Čovjek je misaono biće. Čovjek razmišlja, bavi se teologijom, filozofijom, znanošću, ispituje, traži, dokazuje – odakle to? Čovjek je stvoren da stvara - postoji osmi dan stvaranja koji traje već tisućama godina.

Čovjek osjeća! Odakle čovjeku želja, težnja, potreba za mirom, prihvaćenošću, vrijednošću, pravednošću, ljubavlju. U evoluciji ljubav samo smeta! Zašto čovjek voli kada voljen nije? Odakle pojam svetosti? Što je svetost? Sve nabrojeno nazivamo ONTOLOŠKIM DOKAZIMA POSTOJANJA BOGA.  Sve nabrojeno svjedoči da smo STVORENI NA SLIKU BOŽJU.

Čovjek je misaono, emotivno i spolno biće. Spolnost je čovjeku darovana radi prokreacije (Pos 1:28) te zajedništva i uživanja (Prop 9:9). U intimnoj jednadžbi 1x1=1 (jedan muškarac i jedna žena u jednom braku) nema ničega grješnog niti pogrešnog. Mudri Salomon u mudrosnoj literaturi sažeo je to ovako:


''Neka je blagoslovljen izvor tvoj, i raduj se sa ženom svoje mladosti, neka     ti je ka mila košuta i ljupka gazela, neka te grudi njene opajaju u svako     doba, njezina ljubav zatravljuje bez prestanka!''  Izr 5:18-19   


Iz knjige početaka koja govori o temeljima i počecima svega izuzev Boga koji nema početka i koji je uzrok početka, saznajemo da smo stvoreni na sliku Božju i pod2. DA SMO STVORENI RAZLIČITI.  Postanak 1:27:  ''Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.''


Ovo je temeljna svetopisamska istina koja govori da je spol jednako rod i da su spol i rod određeni, zadani stvaranjem odnosno kasnije rođenjem. Znanost danas zna da stanica zna tko je. Ta zadanost spola je naprosto činjenica koju djeca u osnovnoj školi znaju učeći razliku između muškog i ženskog kromosoma. XY nije XX, ne može biti i nema potrebe biti jer smo STVORENI NA SLIKU BOŽJU, STVORENI SMO RAZLIČITI i pod3. STVORENI SMO RAZLIČITO JEDNAKI   Postanak 2:18: ''I reče Bog: Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.''


Pismo naglašava jednakost u različitosti, naglašavajući da različitost ne znači jednakost a jednakost ne znači različitost. Izjednačavanjem jednakosti i različitosti izgubili bismo jako puno. Diktature ne vole različitosti a znamo da buket raznoga cvijeća bolje i ljepše miriše od jednoga ili istoga.

Sad moram pitati muški rod. Tko treba pomoć? Vidite mi nismo toliko snažni i jaki kao što se predstavljamo. Mi trebamo pomoć! Sami nismo kompletni.

Sažeto možemo reći da su muškarac i žena stvoreni jednaki po svojoj naravi, ali imaju različitu ulogu, zadaću i to dvoje se uvijek, kroz nimalo jednostavan život, mora upotpunjavati a ne sukobljavati.

Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, muško i žensko stvori ih, stvoreni smo različito jednaki i
4.  STVORENI SMO JEDAN ZA DRUGOGA      


“Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi     jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku     napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku. Nato čovjek reče: »Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta!« Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo.” Postanak 2:21-25


Slušajući ove temeljne biblijske postavke napisane prije 3.500 godina, možda se pitate pa gdje je problem? Sve je to lijepo, ima smisla, no ako je tome tako zašto to u praksi ne funkcionira? Zašto zajedno s kantautorom primjećujemo; ‘O, kako čudnih ljubavi ima cijeli svijet je ispunjen njima.'

Vjerujem da sljedeća temeljna postavka iz knjige Postanka nudi odgovor na to pitanje. STVORENI SMO NA SLIKU BOŽJU, STVORENI SMO RAZLIČITI, STVORENI SMO JEDNAKI, STVORENI SMO JEDAN ZA DRUGOGA I


5. STVORENI SMO IZVORNO SAVRŠENI ZA SLAVU BOŽJU


Vjerujem da ste primijetili da sam naglasio izvorno. Knjiga Postanka u prva dva poglavlja govori o počecima svega izuzev Boga koji nema početka i koji je vječan izvor početka, dok u 3. poglavlju Pismo otvoreno i ne skrivajući govori o padu čovjeka. U osobnom savjetovanju, objašnjavajući težinu i dubinu ljudskoga pada i snagu grješne naravi, obično uzmem i stavim na stol jedan čisti bijeli papir i pročitam tekst iz Postanka 1:27 koji smo čitali na početku:  ''Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.''

Nakon tog teksta zgužvam čisti bijeli papir i pročitam Postanak 5:3:  ''Kada je Adamu bilo sto i trideset godina, rodi mu se sin njemu sličan, na njegovu sliku...''

Svi se mi poštovani slušatelji rađamo 'zgužvani' i problem je mnogo teži i dublji nego što se misli i razumije. Ako problem krize identiteta, ljudske agresije i dezorijentirane spolnosti nije mogao riješiti Božji Zakon, Tora, Dekalog, neće ga ni riješiti nikakva ljudska konvencija.

Problem krize identiteta, nasilja, dezorijentirane spolnosti neće riješiti ni polarizacija društva. Jelačić plac nije rješenje. Napadanje i branjenje Boga nije rješenje, rješenje je poznavanje Boga. Da problem ljudskoga srca može riješiti Zakon, konvencija, onda bi rimski zakoni to odavno riješili. Da problem ljudskoga srca može riješiti znanje, obrazovanje i kurikularna reforma, Grci bi odavno to riješili. Da problem ljudskoga srca može riješiti religija, jedna od mnogih bi to riješila.

Poznavatelj rimskih zakona, grčke filozofije i Židovske religije, apostol Pavao u Rimljanima poslanici 1. poglavlju nudi jedino rješenje koje može istinski promijeniti ljudsko srce i vratiti ga na izvorne, zadane postavke. Rimljanima 1:16-17:


“Uistinu ja se ne stidim evanđelja jer je to SILA BOŽJA za spasenje svakom koji VJERUJE, kako, u prvom redu, Židovu, tako i Grku.”


Iskrena vjera srca u Evanđelje Isusa Krista vodi i dovodi do obraćenja a obraćenje do spoznaje. Jedno je htjeti a drugo je moći! Jedino upoznavajući Bogočovjeka Isusa Krista mi upoznajemo sebe i dobivamo odgovore na pitanja tko smo, odakle dolazimo, zašto smo tu i kamo idemo. Jedino Isus može opravdati našu prošlost, dati nam smisao i snagu za sadašnjost, te sigurnu nadu za budućnost i vječnost.

Jedino Isus može promijeniti naše kameno srce i učiniti ga mesnatim, mekanim i punim požrtvovne ljubavi. Ne Zakon, već Evanđelje, Isus Krist, obraćenje - ljubav je odgovor.


Dr. Damir Pintarić, pastor BC Betanija
© 2003.-2023. Sva prava pridržana.