Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: MIRNO SRCE I. dio: Vjeruj!

Poruka je emitirana: 11.6.2023.

MIRNO SRCE


Kako imati mirno srce u vrijeme nemira, nesigurnosti, neizvjesnosti, nestabilnosti, potištenosti i straha? Kada govori o srcu koristeći riječ 'kardia', Novi zavjet govori o misaonom, emotivnom i voljnom djelu čovjeka. Kako umiriti svoje misli, stabilizirati emocije, i pokrenuti volju? Kako imati zdravo duhovno srce, kako imati stabilan duhovni tlak i jasan, bešuman duhovni puls? Kardiolozi nas upozoravaju da je nemirno srce opasno srce. Aritmija, čovjek je u biti duh, duša i tijelo, duhovna aritmija, neodvojivo.

MIRNO SRCE, unutarnji, duševni, duhovni mir  - duboka je potreba svakog čovjeka, svakog braka, obitelji, društva i očito svijeta. Čovjekovo traženje, čovjekova potraga, čovjekov nemir otkriva tu veliku potrebu. Kroz cijelu povijest, čovjek cijeli svoj život u nekoj mjeri, na nekoj razini, u nekom području traži mir. Nije slučajno da gotovo na svakoj nadgrobnoj ploči piše: 'Počivao u miru!', ili 'Mir vječni!' To je očito duboka ljudska težnja.

Kako umiriti svoje srce u vrijeme kada bombe padaju u dvorišta nuklearnih elektrana? Kako mirno spavati kada znamo da iznad nas lete zrakoplovi, helikopteri, dronovi, a ni ne znamo čiju su? Kako imati MIRNO SRCE kada znamo da je kroz ljudsku povijest više od 95% mirovnih sporazuma u jednoj fazi ili na kraju PREKINUTO. Zašto je zapad toliko nemirno uplašen? Jeli nam predobro? Spavamo li nemirno jer smo duhovno zaspali?

U gornjoj sobi, na rastanku sa svojim učenicima, u noći s četvrtka na petak, duboko svjestan što je pred njim Isus Krist daje svojima jasne upute o tome kako imati MIRNO SRCE u nemirnim okolnostima. Poslušajmo taj vjerujem poznati tekst:

 

'Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte! U kući Oca moga ima mnogo stanova. Kad ne bi bilo tako, zar bih vam rekao: ’Idem da vam pripravim mjesto!' Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi i da vi budete gdje sam ja.'  Ivan 14:1-3

 

'Neka se ne uznemiruje vaše srce!' rečenica je koja se nerijetko navodi izvan konteksta koji je ključan da bismo razumjeli težinu izrečenog, da bismo praktično učili kako umiriti srce, kako stvarno pobijediti strah i tjeskobu?

Kako bismo naglasili važnost konteksta u tumačenju teksta, znamo reći da postoje tri hermenautička pravila tumačenja biblijskog ali i svakog drugog teksta, a to su: kontekst, kontekst, kontekst.

Rečenicu: '‘Neka se ne uznemiruje vaše srce!'', Gospodin je izrekao u trenutku kada su učenici bili duboko uznemireni. Zašto su bili uznemireni? Tri i pol godine Isus je učenicima bio sve; Učitelj, onaj koji ih brani, onaj koji ih hrani, onaj koji im je obećao stostruko više od onoga što ostavili radi njega, i sada nakon tri godine slijeđenja i zajedništva on im otvoreno kaže: 'Sinci, još sam malo s vama…' (Iva 13:33)

Nema sumnje da ih je ta rečenica duboko uznemirila. Petar, glasnogovornik Dvanaestorice je odmah reagirao i pitao: 'Gospodine kamo ideš?', na što mu je Gospodin odgovorio: 'Kamo ja idem ti me sada ne možeš slijediti…' (Ivan 13:35-36). Neznanje, nepoznatost, nemoć - to je uznemirilo njihovo srce.

Osjećaji nemoći, nepoznatosti, napuštenosti, odbačenosti su duboko uznemirujući osjećaji. Ostavljena djeca, napuštena djeca, neželjena djeca, nevoljena djeca – bez Evanđelja nenadoknadivo, malo se tu može pomoći. Učenici se, nema sumnje, osjećaju nesigurno, napušteno, prestrašeno i pomalo izigrano…, ' a mi smo se nadali', rekla su dvojica na putu za Emaus.


'‘Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte!

 

Ovu ohrabrujuću izjavu u kojoj se nalazi odgovor na pitanje 'Kako imati MIRNO SRCE?' u nemirnim vremenima, Gospodin je izrekao u trenutku kada su njegovi izvorni slušatelji bilo vidno i duboko nemirni.

Nakon emotivnog konteksta učenika razmotrimo ukratko i emotivni kontekst samoga Gospodina. Ponovno, gornja soba, noć s četvrtka na petak. Isus točno zna što ga čeka. Isus zna da ga čeka izdaja, nijekanje i povlačenje najbližih, uhićenje, saslušanje, maltretiranje, ponižavanje, suđenje, osuda, križni put, bol, razapinjanje, umiranje - smrt.

Kao pravi Bog i pravi čovjek koji je iskustveno naučio poslušnost, Isus je bio gladan, žedan, umoran, prašnjav, izigran, izdan, ponižen. Isus je prošao Getcemani – najdublju moguću  agoniju, depresiju i strah. Isus ne samo da može razumjeti svoje,  on ih osjeća. Isus može ući u našu priču jer je došao, jer je bio, jer je probao, jer je iskusio strah svih strahova, strah od smrti.  U trenutku kada ohrabruje i poziva svoje da ostanu mirni - Gospodin je duboko nemiran.

Apostol Ivan za nemir koristi grčku riječ 'Terasso', koju biblijski rječnici prijevode s: 'potresti, protresti, uznemiriti, uzdrmati, uzbuniti, prepasti' (Senc). Apostol Ivan riječ 'Terasso' koristi i u 11. poglavlju, 33. stihu, gdje tekst kaže ovako:


'A Marija kad dođe tamo gdje bijaše Isus i kad ga opazi, pade mu pred    noge pa mu reče: ''Gospodine, da si bio ovdje, ne bi umro brat moj.'' Kad je opazi gdje plače i gdje   plaču Isus se potrese u duši, uzbudi i zapita: ''Gdje ste ga položili?'' '

 

Kako imati mirno srce u vrijeme nemira, nesigurnosti, neizvjesnosti, nestabilnosti, potištenosti i straha? NISMO SAMI! Bog nije neka daleka nezainteresirana, neosobna energija. Bog je došao, bio, probao. Bog je blizu, Bog je tu. Pisac Hebrejima tvrdi:


'Nemamo, naime, nekog velikog svećenika koji ne bi mogao suosjećati s našim slabostima, nego jednoga koji je iskusan u svemu kao i mi, …' (Hebrejima 4:13)

 

Kako imati MIRNO SRCE? Kako imati stabilan duhovni tlak i jasan, bešuman duhovni puls? Gospodin ohrabruje i poučava svoje: NISTE SAMI! JA SAM S VAMA!

 

Poznati reformirani teolog dr. Ferguson je dobro definirao strah, početak ljudskog straha ovim riječima: 'Strah počinje kada nevolje premaše naše sposobnosti i mogućnosti.' Situacija, situacije koje nadvladavaju naše sposobnosti i mogućnosti traže nekoga Većega od nas! Znanost i diplomacija uz maksimalne napore – premalo, preslabo i zato Gospodin veli: '‘Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte!'

Učenici su naravno vjerovali u Boga. Oni su odrastali u sinagogi gdje je svaka služba uvijek započinjala s riječima: 'Slušaj Izraele Jahve je Bog naš, Jahve je jedan!' Apostoli su vjerovali u nevidljivog Boga, ali sada im Isus poručuje da vjeruju u vidljivog Boga, u Boga koji j blizu, koji razumije, suosjeća i koji je suveren Bog. Slučajnost i Bog, poštovani slušatelji, ne idu zajedno. Ako postoji Bog nema slučajnosti i suprotno.

Pismo nas ohrabruje da 'Jahve kraljuje u sjaj zaodjeven!' (Psalam 91) 'Jahve, Ja Jesam' znači da sve drugo nije! 'Jahve kraljuje' znači da Bog suvereno vlada svim ljudima i svim događajima, to znači 'da ni jedan jedini vrabac ne padne na zemlju bez njegovog dopuštenja' (Matej 10:29), to znači da je sve pod kontrolom i sve ide po Njegovom VJEČNOM planu. Vječna perspektiva, vječni pogled na sada i ovdje ključan je za razumijevanje stvarnosti:

 

'Neka se ne uznemiruje vaše srce! Vjerujte u Boga i u me vjerujte! U kući Oca moga ima mnogo stanova. Kad ne bi bilo tako, zar bih vam rekao: ’Idem da vam pripravim mjesto!' Kad odem te vam pripravim mjesto, vratit ću se da vas uzmem k sebi i da vi budete gdje sam ja.' 

 p. Damir Pintarić