Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Intimna čistoća

Poruka je emitirana: 26.11.2017.

INTIMNA ČISTOĆA

Nema sumnje da živimo u vremenu gdje su intimnost i spolnost u velikoj i dubokoj krizi. Svjedoci smo mnogobrojnih uništenih brakova i cijelih obitelji zbog preljuba, čitamo o spolnom zlostavljanju, svjedoci smo pedofilskih skandala, mnogo se govori, piše i raspravlja o isto spolnim 'brakovima', pobačaju, AIDS-u… sve je to, nažalost, naša svakodnevnica.

Nema sumnje da se nalazimo usred duboke krize spolnosti, te da živimo u vremenu u kojem vlada nevjerojatna zbunjenost po tom pitanju.

 Kako imati 'Intimnu čistoću i stabilan i ispunjen brak u tom i takvom okruženju?'

 Kada promatramo cijeli kanon Svetoga Pisma, primjećujemo da se tzv. Mudrosna literatura nalazi u samome središtu Pisma. Netko je rekao da se Mudrosna literatura nalazi u srcu Biblije. Iz srca Biblije dolaze nam praktični savjeti i smjernice kako možemo svoj život i svoj brak sačuvati čistim.

U središtu Svetoga Pisma, u Mudrosnoj literaturi, u Izrekama 5. 6. i 7. poglavlju nalazimo konkretan odgovor na naše pitanje, 'kako imati intimnu čistoću i stabilan i ispunjen brak u perverznom svijetu?'

5. 6. i 7. poglavlje knjige Izreka, zapravo su savjeti brižnog oca punog ljubavi svome sinu.

'Sine moj, ne zaboravljaj moje pouke, i tvoje srce neka čuva moje zapovijedi, jer će ti produljiti dane i životne godine i podariti spokojstvo.'    (Izr 3:1-2)

Poslušajmo tekst iz knjige Izreka 5. poglavlja u kojem ćemo pronaći nekoliko savjeta o tome kako produljiti životne godine te zadobiti spokoj. Čitam za nas Izreke 5:15-23:

'Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca. Moraju li se tvoji izvori razlijevati i tvoji potoci teći ulicama? Nego neka oni budu samo tvoji, a ne i tuđinaca koji su uza te. Neka je blagoslovljen  izvor tvoj i raduj se sa ženom svoje mladosti: neka ti je kao mila košuta i ljupka gazela, neka te grudi njene opajaju u svako doba, njezina ljubav zatravljuje bez prestanka! Ta zašto bi se, sine moj, zanosio preljubnicom i grlio tuđinki njedra? Jer pred Jahvinim su očima čovjekovi putovi, i On motri sve njegove staze. Opakog će uhvatiti njegova zloća i sapet će ga užad njegovih grijeha. Umrijet će jer nema pouke, propast će zbog svoje goleme gluposti'.

 Na samom početku pročitanog teksta nailazimo na prvi savjet:

 

a) PIJ VODU!


Kad je Bog stvorio čovjeka stvorio ga je kao razumsko, emotivno, voljno ali i kao spolno biće. 'Pij vodu!, jer bez vode nema života! Svako dugotrajno potiskivanje Bogom darovane intimnosti najčešće vodi u nevjerojatnu deformaciju, destrukciju i degradaciju čovjeka, jer je Bog čovjeku darivao spolnost radi prokreacije, radi zajedništva i radi uživanja.

Mudri Salomon u knjizi Propovjednika piše o tome. Čitam Propovjednik 9:9;

'Uživaj život sa ženom koju ljubiš u sve dane svoga ispraznog vijeka koji ti Bog daje pod suncem, jer to je tvoj udio u životu i trudu kojim se trudiš pod suncem'.

 Mudri Salomon  napisao je 1005 pjesama a napisao je i 'Pjesmu nad pjesmama' koja govori o romantičnoj ljubavi između muškarca i žene.

Prvi savjet iz srca Svetoga Pisma i odgovor na pitanje kako imati 'Intimnu čistoću te stabilan i ispunjen brak u nestabilnom svijetu' je: 'Pij vodu!'

 Drugi savjet kojeg nalazimo odmah u nastavku je:

 

b) Pij vodu iz SVOJE NAKAPNICE!


U pročitanom tekstu autor čak 4 puta naglašava 'iz svoje nakapnice.'

Izr 5:15 'Pij vodu iz svoje nakapnice i onu što teče iz tvoga studenca'

Izr 5:16 'Moraju li se TVOJI izvori razlijevati i TVOJI potoci teći ulicama?'

Izr 5:17 'Nego neka oni budu samo TVOJI…'

Izr 5:18 'Neka je blagoslovljen izvor TVOJ i raduj se sa ženom SVOJE mladosti.'

 U knjizi Postanka nalazimo rečenicu koja sažima ove naše dvije točke i odgovara na tematsko pitanje danas. Postanak 2:24:

'Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo. Iza 'jedno tijelo' dolazi TOČKA.


 a) PIJ VODU!

b) PIJ VODU IZ SVOJE NAKAPNICE!

Nakon dva savjeta, brižni otac pun ljubavi svome sinu kome želi dobro i najbolje, postavlja pitanje:

 

c) MORAJU LI SE TVOJI IZVORI RAZLIJEVATI I TVOJI POTOCI TEĆI  ULICAMA?


Mora li tako biti? Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote pita se pjesnik. Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote iako znaju da je preljub zapravo prijevara, krađa i ponižavanje druge osobe?

Moraju li se tvoji izvori razlijevati?

 Iskustva nam gore da postoje tri glavna uzroka koja vode u destabilizaciju braka i probleme koji na kraju mogu dovesti do razvoda braka. To su: financije, komunikacija i intimna neusklađenost. To su tri područja o kojima konstantno treba voditi računa i u koje treba ulagati napore. Krajnji oprez s financijama, stalni rast u vještini komunikacije i stalno ulaganje u intimnost.

Da bi brak uspio u ovom i ovakvom svijetu, pravilo 'pola – pola', '50 -50' nije niti približno dovoljno. Da bi brak u ovom i ovakvom svijetu uspio potrebno je davanje sebe 100% s jedne, i 100% s druge strane.

 Kako imati 'Intimnu čistoću te stabilan i ispunjen brak u nestabilnom svijetu?'

 

a)     PIJ VODU

b)    PIJ VODU IZ SVOJE NAKAPNICE

c)     MORAJU LI SE TVOJI IZVORI RAZLIJEVATI,  za kraj

d)    OPAKOG ĆE UHVATITI NJEGOVA ZLOĆA I SAPET ĆE GA UŽAD NJEGOVIH GRIJEHA JER PRED BOŽJIM SU OČIMA ČOVJEKOVI PUTOVI

 

Ulaziti u tuđe živote, tuđe sudbine, krasti sretna djetinjstva ozbiljan je grijeh u Božjim očima i može odvući čovjeka do vremenske i vječne propasti.

 Ima li nade za one koji su se sapleli u grijehu kako to piše Salomon?

Uvijek ima nade! Bog je pravedan, svet, istinit ali i pun ljubavi, milosti i milosrđa. Bog još uvijek ljubi i čeka stvarnog grešnika. Grešnici su kod Njega dobro došli. Bog je spreman sve oprostiti te obnoviti i čovjeka i brak i obitelj.

 Svi toliko poznajemo Sveto pismo da nam je poznat događaj iz Ivana 8. poglavlja. Farizeji su dovukli preljubnicu do Isusa s pitanjem: 'Mojsije nam je naredio da se takve žene kamenuju a ti, što veliš?' Isus se sagnuo i počeo pisati po tlu te rekao: 'Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen!' Povukli su se svi, od najstarijeg do najmlađeg. Kada je ostao sam uspravio se i upitao:

 'Ženo gdje su? Nitko te ne osudi? Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više.'

 Pa zar je to tako jednostavno? Pa zar ulaženje u tuđe živote, sudbine, djetinjstva nije prevara, krađa i ponižavanje drugog čovjeka? Zar Bog nije pravedan? Zar on ne poštuje Zakon kojeg je dao? Zar pitanje pravde nije važno pitanje? Gdje je pravda? Gdje je kazna? Gdje je osveta? 

 Isus je znamo, kasnije, bio uhićen i lažno optužen. Iako nevin bio je brutalno pretučen i sramno razapet na križ Golgote gdje je i umro. Nakon brutalne smrti bio je položen u grob iz kojeg je treći dan slavno uskrsnuo te dokazao i svoje mesijanstvo i svoje božanstvo.

Isus je na križu platio kaznu za grijehe čovječanstva, točnije, Isus je na križu platio kaznu i zadovoljio pravdu za svakoga onoga koji će u Njega srcem povjerovati, koji će njega osobno zazvati i prihvatiti u svoj život i koji će Njega slijediti, uključujući i ženu kojoj je rekao:

                  'Ni ja te ne osuđujem. Idi i od sada ne griješi više.'

 p. Damir Pintarić

©2017. Sva prava pridržana.