Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Ima li života nakon smrti?

Poruka je emitirana: 10.9.2021.

IMA LI ŽIVOTA NAKON SMRTI?

Milost s vama poštovani slušatelji, dobro vam jutro i dobro došli u još jednu emisiju 'Sola Gratia' ili 'Samo Milost'. Drago mi je da smo evo ponovno zajedno. Vrijeme brzo leti i mi se eto družimo već punih osamnaest godina. Posljednjih dvanaest godina, nekako u ovo vrijeme organiziramo ponajprije za naše slušatelje trodnevna događanja s aktualnim temama, gdje pokušavamo pomoći svima nama u onome što nazivamo ljudski život. I kod najboljih uvjeta život iznenadi i sve je, a samo ne jednostavan.

Nakon tema 'Gdje je ljubav?', 'Gdje je mir?', 'Gdje je sigurnost?', ove godine geslo događaja je pitanje: 'Ima li života poslije smrti?'. Ovaj nadolazeći vikend u petak i subotu navečer naš gost, pastor baptističke crkve iz Novog Travnika Trajkovski, odgovorit će na pitanja: 'Ima li života nakon smrti?' i 'Blaženstvo ili muka?', dok ću ja zaključiti u nedjelju navečer odgovarajući na pitanje: 'Ima li života prije smrti?', dakle pitanje u biti nije imali života nakon smrti već je pitanje ima li života prije smrti. Naravno da ste svi više nego dobro došli idući vikend kod nas u Betaniju, a sva događanja možete pratiti uživo na web, face stranici ili you tube kanalu Betanije.

Ima li života nakon smrti? Što se događa s nama kada nam prestaje rad srca, kada je krvi tlak neizmjerljiv, kada nastupa širenje zjenica i hlađenje tijela?

Živimo u vremenu gdje će mnogi na izrečeno reći 'Ma kakva vječnost, kakvo nebo, o čemu vi to pričate, to je za malu djecu, to je demagogija, sad i ovdje i to odmah.' Materijalizam, hedonizam i konzumirizam su pojave koje jasno pokazuju da današnji čovjek ne računa previše na nebo. Ne, on vječnost i vječne vrijednosti pokušava stisnuti, skompresirati, zipati u jedan kratak život ovdje na zemlji i zato žuri, juri i u stalnom je cajtnotu i kronično nema vremena.

Covid 19, razmak, maske, cjepivo, mjere, ograničenja bitno ograničavaju opisan stil života. Prije godinu dana pojavom pandemije, vremenskom ograničenju, čovjeku je dodano i prostorno ograničenje. Ne može se ići, putovati, družiti - čovjek je pritisnut, stisnut, kuha, boji se i pita onako intimno: 'Je li moguće da nakon vremenskog i prostornog ograničenja dolazi najveće ograničenje? Zar je moguće da u jednom trenutku prestaju sve naše misli, svi naši osjećaji, sva naša nadanja, svi naši planovi i sva naša vjerovanja?

Je li moguće da nakon vremenskog i prostornog ograničenja sve prestaje? Je li moguće da nas nakon vremenskog i prostornog ograničenja čeka ograničeni prostor od 80 cm puta 200 cm puta 180 cm? To su dimenzije groba koje je propisalo Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo.

Prije nego na naše glavno pitanje odgovorim iz Svetoga Pisma, koje jasno govori da nakon smrti ne dolazi točka nego dvotočka, koje jasno govori da su s druge strane samo dvije strane, dopustite mi da spomenem nekoliko ne biblijskih a vrlo prisutnih vjerovanja danas. Prvo takvo vjerovanje koje je usko povezano s materijalizmom, hedonizmom i konzumirizmom je:

 

1. Anihilacija

 

Anihilacija ili 'uništenje' je vjerovanje da nakon fizičke smrti dolazi točka, dolazi kraj, čovjek prestaje postojati, razlagači ga razlažu na sastavne dijelove u prah i to je to. Ako je ovaj život sve što imamo na raspolaganju onda su materijalizam, hedonizam i konzumirizam doista najbolji i logičan izbor. Sam apostol Pavao u kontekstu dokazivanja uskrsnuća Isusa Krista, izaziva Korinćane upravo tom dilemom i ovim riječima:

 

'jedimo i pijmo jer sutra mremo AKO mrtvi ne uskršavaju.'

 

Anihilacijsko učenje je nemoguće uskladiti s učenjem Biblije, jer Biblija jasno uči da se u trenutku fizičke smrti duh odvaja od tijela i 'vraća se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vraća Bogu koji ga je dao' (Prop 12:7).

Drugo, sve više prisutno vjerovanje, koje je biblijski neodrživo je:

 

2. Reinkarnacija ili seoba duše

 

Bez obzira da li  je riječ o reinkarnaciji koja dolazi iz Tibeta ili Indije, nju je nemoguće uskladiti s učenjem Biblije, Svetoga Pisma. Najjasniji je pisac poslanice Hebrejima koji piše; 'Ljudima je određeno samo jedanput umrijeti a potom dolazi sud.' (Heb 9:27). Riječ koja je na hrvatski prevedena sa 'samo jednaput' je snažna grčka riječ 'Xapax' koja jasno govori 'samo jednom' - jedan život, jedna šansa.

Prije nego spomenem dvije vječne destinacije o kojima govori Riječ Božja, Sveto Pismo, spomenimo i treće prisutno ne biblijsko vjerovanje a to je:

 

3. Čistilište

 

Treba jasno reći da Biblija ništa ne govori o čistilištu. Ne morate biti ni bibličar ni teolog, da kada tekstove iz 1.Korinćanima 3:15, i 1.Petrova 1:7, stavite u kontekst,  jasno vidite da ti tekstovi ni implicitno ne govore o čistilištu. Isus u evanđeljima, apostoli u poslanicama - ni riječi.

Čistilište je dio crkvene Tradicije koja se posebno javlja u vrijeme srednjeg vijeka, dakle u vrijeme prodavanja indulgencija ili oprosta od grijeha od strane crkve, što je između ostalog i dovelo do Reformacije i što je bio jedan od glavnih okidača Reformacije ili povratka na Samo Pismo ili Samo Bibliju.

Čistilište je proglašeno doktrinom, nakon raskola s istočnom crkvom 1054., tek 1483. godine, a potvrđeno je  na Tridentskom Saboru 1563.godine.

Najjasniji tekst, u moru biblijskih tekstova prema kojima je učenje o čistilištu nespojivo s Biblijom, je tekst koji opisuje dramu Isusovog raspeća, razapetog između dva razbojnika.

 Prizor iz Luke 23. poglavlja je jasan! Isus u sredini, jedan razbojnik razapet s lijeve strane, a drugi s desne strane. Taj prizor, slika je cijelog čovječanstva i svakog čovjeka. Ili smo Isusu s desne strane ili smo Isusu s lijeve strane ili smo na putu za raj ili smo na putu za pakao. S druge strane su samo dvije strane!

 Nakon što je jedan od razbojnika shvatio i priznao;

 

1.     da je kriv, da je grešan, da po pravdi zaslužuje smrt; 'Mi smo ovdje po pravdi...'. Nakon što je shvatio i priznao:

 

2.      da je Isus nevin, svet ; 'ovaj nije nikakva zla učinio', te nakon što je shvatio i priznao ono najvažnije:

 

3.     da očajnički treba Božju milost; 'Gospodine sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo...'  jedan od razbojnika čuo je nevjerojatne Isusove riječi: 'Zaista kažem ti DANAS ćeš biti sa mnom u raju'.

 

Ovaj 'danas', nespojiv je s idejom čistilišta, ovaj 'danas'  nespojiv je s idejom sinergije, suradnje, kooperacije u tzv 'ekonomiji spasenja.' Ovaj danas nespojiv je sa zaslugom spasenja.  Razbojnik u raju! Očito je moguće! Kako je  moguće? Milošću Božjom, Evanđeljem Isusa Krista, Isus je platio kaznu za svaki grijeh razbojnika koji se pokajao. Tu je riječ o pravednom oproštenju i sigurnoj tvrdnji.

 

'Zaista kažem ti DANAS ćeš biti sa mnom u raju', je nešto nespojivo s čistilištem, anihilacijom ili reinkarnacijom, ali je itekako skladno, harmonično, kompatibilno, sukladno s cjelovitim učenjem Novoga Zavjeta, koji jasno uči 'da život nema reprizu ali ima nastavak…'

 

dr. Damir Pintarić, pastor BC Betanija Čakovec 

© 2003-2021. Sva prava pridržana.