Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: Gdje da te sakrijem? II

Poruka je emitirana: 5.4.2020.

GDJE DA TE SAKRIJEM II dio

Uvijek delikatna dilema 'sloboda ili sigurnost', 11. rujna 2001. kada je Al Qaida s četiri oteta zrakoplova napala SAD, postala je aktualna tema. Globalizacija, virtualna umreženost svijeta, terorizam i migracije spomenutu dilemu još su više aktualizirali. Pojava epidemija, a posebno pojava pandemije koronavirusa, delikatnu dilemu 'sloboda ili sigurnost' učinile su izrazito aktualnom.

Gdje je sigurno? Postoji li takvo mjesto uopće? Svaku večer sve više roditelja  stavljajući svoju djecu na spavanje intimno se pita: 'Gdje da te sakrijem?'

Prava i jedina istinska sigurnost, poštovani slušatelji, je u Bogu koji, kako smo vidjeli prošli puta na primjeru kralja Babilonskog, vlada velikim ljudima, velikim kraljevstvima i velikim događajima. Na jedan težak i krajnje ponižavajući način, kralj Nabukodonozor u ono vrijeme najvećeg babilonskog kraljevstva, morao je naučiti da 'DA SVEVIŠNJI IMA VLAST NAD KRALJEVSTVOM LJUDSKIM I DA GA DAJE KOME HOĆE.'

Nabukodonozor je morao shvatiti i priznati da je Bog uvijek veći, da je Bog uvijek iznad, da je povijest, historija, His - story, Njegova priča, da je 'kraljevo srce u ruci Jahve kao voda tekućica; vodi ga kuda god hoće' (Izreke 21:1).

Nabukodonozor je na jedan bolan, ponižavajući način morao spoznati i priznati da je Bog iznad svih ljudskih igara, spletki i zavjera.  Nabukodonozor je morao naučiti da postoji samo Jedan: 'Blaženi i jedini Vrhovnik, Kralj kraljeva i Gospodar  gospodara, koji je jedini besmrtan i koji boravi u nepristupačnoj svjetlosti, kojeg nitko od ljudi nije vidio i ne može vidjeti. Njemu čast i vječna vlast' (1.Tim 6:15-16).

Nakon što smo govoreći o Božjoj suverenosti prošli puta naglasili da je sigurnost u suverenom Bogu, Bogu koji suvereno vlada velikim ljudima i velikim događajima, razmotrimo danas tog istog suverenog Boga koji vlada i malim ljudima, malim događajima - detaljima!


Poslanicu Kološanima apostol Pavao piše iz zatvora, dakle iz svojevrsne izolacije. Pavao je slobodan u zatvoru. Da, očito je moguće biti slobodan u zatvoru kao što je mogće biti zarobljen u slobodi. Kolosi su bili malo, nevažno, nepoznato mjesto, smješteno oko 120 km istočno od  poznatog i velikog Efeza u današnjoj Turskoj. Pavao maloj crkvi u malome mjestu piše o velikom, suverenom Bogu Isusu Kristu.

Kada bismo napravili jedno istraživanje u post-kršćanskoj Europi vidjeli bismo da je za prosječnog nominalnog, kulturološkog, tradicionalnog kršćanina Isus Krist ili u jaslicama ili u naručju Marije ili je na križu. Gdje je Isus Krist? Tko je Isus Krist? To su za svakog čovjeka, za svaki brak, obitelji, grad, državu, svijet, svemir ključna pitanja. To su prema učenju Svetoga Pisma pitanja svih pitanja. U prvom poglavlju poslanice Kološanima Pavao odgovara na ta najvažnija pitanja. Čitam za nas Kološanima 1:15-17:

 

'On, Isus Krist je savršena slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakog stvorenja, jer je po Njemu sve stvoreno, sve na nebu i na zemlji; vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo poglavarstva, bilo vlasti; sve je stvoreno po Njemu i za Njega. ON JE PRIJE SVEGA I SVE SE U NJEMU DRŽI U REDU."

Prvo, Pavao piše i tvrdi da je 'Isus Krist savršena slika Boga nevidljivoga.'

Glavna osuda, glavni razlog zašto je osuđen na smrt bila je ta 'što je sebe izjednačio s Bogom' (Iv 5:18). Filipu koji je bio umoran od religijskog traženja na zahtjev 'Pokaži nam Oca!, Isus jasno odgovara: 'Filipe toliko sam vremena s vama, a ti me nisi upoznao… Tko je vidio mene, vidio je i Oca' (Iv 14:8-9)

Isus, potpuni čovjek može nas razumjeti, može nas osjetiti jer je bio umoran, žedan, prašnjav, izigran, ismijan, izdan. Isus, potpuni čovjek može suosjećati s nama jer je bio i probao. Isus, potpuni Bog može nas zaštiti, spasiti jer je Bog.

Vidite, između ostalog, zato Biblija Isusa predstavlja kao Sina Čovječjeg, kao Sina Božjega, kao Boga koji je istovječan, istobitan, istovoljan i istoštovan s Bogom Ocem i Bogom Duhom Svetim. Bog nam kroz riječ objašnjava Njegov put do čovjeka. Bog se utjelovio, postao je poput jednoga od nas kako bi nam pokazao put, otkrio istinu i darovao život. Bog nije neosobna sila i energija, Bog je osoba koja nudi osobni odnos po vjeri u osobu Isusa Krista.

Nadalje u pročitanom tekstu ohrabrujući malu crkvu, u malom gradu Pavao piše o velikom Bogu Isusu Kristu i piše da je 'po Njemu sve stvoreno, sve na nebu i na zemlji; vidljivo i nevidljivo,…' Ovih zadnjih tjedana smo svjesni da postoji nevidljivi svijet, nevidljiva opasnost. Oružje, tenkovi, borbeni zrakoplovi, raketni, proturaketni, svemirski sustavi tu ništa ne mogu pomoći jer nevidljiva opasnost podrazumijeva nevidljivu zaštitu.


Ohrabrujući malu crkvu u malom gradu, Pavao piše o velikom Bogu Isusu Kristu i piše da je 'ON JE PRIJE SVEGA I DA SE SVE U NJEMU DRŽI U REDU.' Pisac poslanice Hebrejima piše da je Krist iznad svih i svakoga jer je 'odsjev Božjeg sjaja i otisak Njegove biti, koji svemir uzdržava svojom silnom Riječju' (Heb 1:3). Što god smo rekli o Bogu ništa nismo rekli, što god smo rekli o Isusu Kristu ništa nismo rekli jer je prevelik, nespoznatljiv do kraja a opet tako blizu.

 Bog se ne bavi samo velikim stvarima i velikim događajima, Bog se na bavi i ne kontrolira samo neizmjerljivi svemir, Bog se bavi i kontrolira i male stvari, male događaje, male ljude. Istina je da se veliki ne bave i ne druže s malima, ali Bog Biblije je drugačiji. Veliki Bog, stvoritelj i uzdržavatelj svemira bavi se malim ljudima, malim životima - detaljima.

U Evanđelju po Mateju u 10. poglavlju, Isus šalje svoje učenike na misijski zadatak navješćivanja Evanđelja, navješćivanja Radosne vijesti tužnome svijetu i nakon uputa, znajući surovu stvarnost paloga i uvijek nemirnoga svijeta, ohrabruje ih riječima. Za sam kraj čitam Matej 10:29-31:

 

'Zar se ne prodaju dva vrapca za jedan novčić ? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez dopuštenja Oca vašega. A vama su i vlasi na glavi izbrojene. Dakle: ne bojte se ! Vi više vrijedite od mnoštva vrabaca.'

 

Za kraj, bit ću slobodan pitati tko je Isus Krist za tebe?


p. Damir Pintarić