Sola Gratia - radio e-misij@ Baptističke crkve Čakovec

Vrijeme emitiranja: Nedjeljom u 9:00 sati, 'Radio 1 Čakovec' (105,6 MHz)

Naziv poruke: PLANIRANJE I COVID 19

Poruka je emitirana: 21.11.2021.

PLANIRANJE I COVID 19

U svojoj istinskoj potrazi za smislom života, u svojoj istinskoj potrazi u traženju odgovora na pitanje ODAKLE DOLAZI? ZAŠTO JE TU? ŠTO MU SE DOGAĐA I ZAŠTO MU SE DOGAĐA TO ŠTO MU SE DOGAĐA, te  KAMO IDE?, mudri Salomon shvatio je da je ljudski život kratak, krhak i pun naglih, nenajavljenih, neočekivanih promjena odnosno PREOKRETA. Nakon nabrajana mogućih preokreta u trećem poglavlju Knjige Propovjednika ustvrđuje:

 

'Razmišljam o mučnoj zadaći što je Bog zadade sinovima ljudskim.'  Prop 3:10

 

Kako planirati dnevno, tjedno, mjesečno, više mjesečno, godišnje, višegodišnje… kako od ideje planski, kroz određene načine, kroz praćenje i kontrolu postići zadane ciljeve kada je život kratak, krhak i nepredvidiv?  Vjerujem da na pitanje kako planirati, kontrolirati, stabilizirati život kad je život prolazan, kratak, krhak i prepun preokreta i nepredvidivih iznenađenja, dobrim djelom odgovara apostol Pavao u zaključku Prve poslanice Korinćanima, gdje u 16:5-9 čitamo:

 

Doći ću k vama kad prođem Makedoniju. Makedoniju ću, naime, samo   proći, a kod vas ću se, ako bude prilike, zadržati ili čak prezimiti, da me  otpratite kamo nastavim put. Ne bih htio da vas sada vidim samo na prolazu. Nadam se, štoviše, ostati neko vrijeme kod vas, ako Gospodin dopusti. U Efezu ću ostati do Pedesetog dana, jer su mi se otvorila vrata za rad, a protivnika je mnogo.         1.Kor 16:5-9

 

Pavao očito planira unaprijed:  'Makedoniju ću samo proći, u Korintu ću se zadržati možda čak i prezimiti, u Efezu ću ostati do Pedesetog dana.'  Ljudi koji žive od danas do sutra, od plaće do plaće, od plaće do penzije, od penzije do groba, prožive svoj život 'od danas do sutra.' Frank Sinatra koji je najpoznatiji po svojoj pjesmi 'My way!' ili 'Moj put!' u posljednjim trenucima svojega života govorio je, ponavljao je: 'Ja gubim!'

Pavao svoj život nije živio od danas do sutra, za Pavla vrijeme je dragocjeno, a život investicija, za Pavla život je domaća zadaća koju će Netko na kraju pregledati i ocijeniti. Pavao je bio duboko svjestan da je na putu, u prolazu, ali je također bio duboko svjestan da taj put nije ni slučajan, ni beznačajan. Pavao je pazio i pozivao kršćane da paze kako i zašto žive, kako i zašto planiraju. Vjerne u Efezu podsjeća:

 

'Pomno pazite kako živite! Ne kao ludi već kao mudri! Iskorišćujte vrijeme jer su ovi dani zli.' Ef 5:15-16

 

Mudro i potrebno je imati dnevne, tjedne, mjesečne, više mjesečne, godišnje, više godišnje ciljeve… Pavao planira i poziva na planiranje, ali,  u pročitanom tekstu nalazi se jedan važan ALI, ALI koji kršćansko planiranje razlikuje od svakog drugog planiranja. Poslušajmo tekst još jednom:

        

oći ću k vama kad prođem Makedoniju. Makedoniju ću, naime, samo   proći, a kod vas ću se, ako bude prilike, zadržati ili čak prezimiti, da me    otpratite kamo nastavim put. Ne bih htio da vas sada vidim samo na prolazu. Nadam se, štoviše, ostati neko vrijeme kod vas, ako Gospodin dopusti.

 
 

Pavao je nastojao u životu ne voditi, već biti vođen od Vječnoga, od Onoga koji je izvan vremena, i koji jasno vidi prošlost, sadašnjost i budućnost. Pavao je nastojao biti vođen a ne voditi, odnosno Pavao je nastojao prepoznavati i izvršavati Božju a ne svoju volju, jer tako uči Gospodin u molitvi Oče naš. Vjerujem da svi znamo taj stih: 

 

'Neka bude Tvoja volja kako na nebu tako i na zemlji.' Mat 6:10

 

Pavao je nastojao tražiti, prepoznati i izvršavati Božju volju jer je znao 'da Bog sve radi prema odluci svoje volje', (Ef 1:11) jer je znao da je Božja a ne moja volja važna, i da će Božja biti zadnja. Pavao je zapisivao svoje planove olovkom, običnom olovkom, 'ako Gospodin dopusti', jer je znao da Bog ima VELIKU gumicu.

Pavao je planirao olovkom jer je znao da je neovisnost, samouvjerenost, samodostatnost ozbiljan grijeh u Božjim očima kojeg je Jakov u svojoj poslanici definirao ovim riječima. Jak 4:13-16:

 

'Pazite sad, vi koji govorite: ''Danas ili sutra poći ćemo u ovaj ili onaj grad, ondje ćemo provesti jednu godinu, trgovati i steći blago,'' vi takvi koji ne znate što će biti sutra! Pa što je vaš život? Vi ste dim koji se čas  pokaže i zatim nestane. Mjesto da govorite: ''Ako Gospodin htjedne, živjet ćemo i činiti ćemo ovo ili ono, vi se sad razbacujete svojim ispraznim govorima. Svako je razbacivanje te vrste zlo.'

 

Za kraj evo jednog svakodnevnog primjera koji može pomoći u razumijevanju poante ove poruke koju sam naslovio: Planiranje i Covid 19.

Ako u satelitsku navigaciju svojega automobila upišete odredište, odnosno, zadate konačnu adresu i kliknete start, navigacija vas usmjerava i vodi prema zadanoj adresi...  'Za pet stotina metara skreni lijevo, držite se desne strane na račvanju!, s kružnog toga izađite na izlaz dva.' Ako negdje krivo skrenemo, satelitska navigacija odmah prestaje usmjeravati, na ekranu nestaje karta i piše 'PREUSMJERAVANJE.'  U takvom slučaju najbolje je stati sa strane i čekati nove upute.

Možda je upravo to moja ili tvoja ili čak naša situacija. Možda smo se malo izgubili u svojoj slobodi, samouvjerenosti, samodostatnosti. Vrijeme je da stanemo malo sa strane i pitamo se ODAKLE DOLAZIMO, GDJE SMO, ŠTO NAM SE I ZAŠTO NAM SE DOGAĐA TO ŠTO NAM SE DOGAĐA, te KAMO IDEMO?  KOJE JE NAŠE KONAČNO ODREDIŠTE?

 

p. Damir Pintarić