O nama

Baptistička crkva Betanija je saziv svjesno i dragovoljno krštenih vjernika koji su osobno uzvjerovali i prihvatili Isusa Krista za svog osobnog Spasitelja i Gospodina, redovito se sastaju da štuju Boga, propovijedaju i uče Riječ Božju, blaguju Gospodnju večeru i krštavaju nove vjernike. Crkvu vode i nadgledaju crkveni starješine i đakoni, koji koriste i prepoznaju duhovne darove kako bi svi zajedno proslavili Boga, izgradili vjerne te Evanđeljem Isusa Krista dosegnuli nevjerne.


Raspored bogosluženja i aktivnosti crkve:

Utorak, 18:00: Sastanak vodstva crkve

Srijeda, 19:00: Biblijsko-molitveni sastanak

Petak, 19:00: Vježbanje zbora BC Betanija

Subota, 19:00: Srednjoškolski vjeronauk i sastanak za mlade

Nedjelja, 9:30: Bogosluženje

Nedjelja, 10:30: Osnovnoškolski vjeronauk

 


Vodstvo crkve:

Pastor: mr.sc. Damir Pintarić

Đakoni:  Baksa Zlatko, Šestak Zlatko, Štefulj Branko

Odbornici: Pintaric Igor, Pintaric Tomica

  

KRATKA POVIJEST BC BETANIJA ČAKOVEC

"Obradovah se kad mi rekoše: '

Hajdemo u Dom Gospodnji!'

Eto, noge nam već stoje na vratima tvojim, Jeruzaleme." (Psalam 122,1)

Ovim riječima iz 122. psalma dr. Josip Horak je 19. travnja 1964. godine otvorio crkvenu zgradu na današnjoj adresi u Čakovcu, Bana J. Jelačića 16.


Međimurje ima izvjesnu protestansku tradiciju. Naime, u 15. i u 16. stoljeću, točnije od 1560. do 1660. godine, u Čakovcu, Štrigovi, Sv. Martinu na Muri, Murskom Središću, Selnici, Podturnu, Mihovljanu, Nedelišću, Maloj Subotici, Belici, Prelogu, Sv. Jurju u Trnju, Kotoribi, Sv. Mariji na Muri, Donjem Vidovcu i Legradu nalazila se protestantska crkva. Grofovi i hrvatski banovi Zrinski bili su naklonjeni Reformaciji i osnovali protestansku tiskaru u Nedelišću. Međutim, jaki vjetrovi protureformacije uglavnom su zatrli biblijsko Evanđelje i na ovom području, do 20 – tih godina prošloga, XX. stoljeća.  Tada je Gospodin podigao brata Aleksa Novaka.

On je, u njemu najdražem Imenu, imenu Isusa Krista, žarkom ljubavlju propovijedao Radosnu vijest i otvarao po Međimurju baptističke crkve: u Mačkovcu, Držimurcu, Belici, Pušćinama, te «misijsku stanicu» u Sv. Križu.


                                                        

  

Baptistički savez bivše države Jugoslavije pomogao je u kupnji kuće u Čakovcu, koja je uz neveliku preinaku preuređena u crkvene prostorije. Međimurski okružni odbor donio je odluku da tadašnji propovjednik Dragutin Šestak koji je služio međimurskim crkvama, s obitelji preseli iz Mačkovca u Čakovec. U jesen 1963. godine kupljena je kuća, napravljena je potrebita adaptacija i 19. travnja 1964. otvorena su vrata nove Crkve.


PROPOVJEDNICI I PASTORI U BC "BETANIJA"

Prvi propovjednik bio je Dragutin Šestak. U službi propovjednika čitavog Međimurja, brat Šestak bio je do 1967. godine, kad je s grupom mladih djevojaka, uglavnom iz Hrvatske, otišao u zapadnonjemački Böblingen, gdje je sudjelovao u otvaranju zajednice baptista. Kad se vratio iz Njemačke 1987. godine, ponovno se uključio u rad BC «Betanija» i bio djelatan do 3. srpnja 1997., dana kad je zauvijek otišao u svoju pravu Domovinu. Ne smijemo zaboraviti Stjepana Šestaka, koji je kao starješina "Betanije" služio od 1967. godine pa do svoga preseljenja Gospodinu, 1994. godine.

Drugi propovjednik  "Betanije" i čitavoga Međimurja, bio je od 1972. do 1979. godine Samuel Sjanta. Jasni tumač Božje Riječi, navjestitelj Radosne vijesti i vrsni dušobrižnik, epiteti su koji krase brata Sjantu. Uz to, bio je i voditelj zbora sastavljenoga od nekoliko međimurskih zajednica. U veljači 1979. godine brat je sa svojom obitelji iselio u Australiju, gdje i danas propovijeda u slovačkim zajednicama.

Nikola Vukov bio je treći pastor, u vremenu od 1985. do 1993. godine. Gospodinu je služio i sviračkim te pjevačkim talentom. Osim u "Betaniji", brat Vukov propovijedao je i u zajednici u Belici. Nakon službe u Čakovcu seli u Varaždin gdje je služio na otvaranju crkve.

Četvrti pastor bio je Teofil Mršić, od jeseni 1996. do ljeta 2002. godine. Iako brat Mršić dolazi iz evanđeoske pozadine, njegovo služenje bilo je nadahnuto i u potpunosti u skladu s baptističkom teologijom. Nakon Čakovca pastor je baptističke crkve u Zadru.

Od rujna 2003. godine,  pastor 'Betanije' je Damir Pintarić kojeg karakterizira sustavno učenje Božje Riječi unutar crkve i jasno propovijedanje Evanđelja izvan crkve.  Od 2013. do danas autor je radio emisija 'Sola gratia' i propovjednik na evangelizacijama.

Božjom milošću crkva je brojčano porasla, što je stvorilo potrebu za proširenjem bogoslužne dvorane i rekonstrukcijom crkvene zgrade. U jesen 2006. godine rekonstrukcija je završena kao i bogoštovna dvorana s 120 sjedećih mjesta. Obzirom da crkva kontinuirano raste, crkva je ponovno suočena s tim ohrabrujućim 'problemom' nedostatka slobodnih mjesta. Deset godina nakon rekonstrukcije ponovno imamo potrebu za proširenjem. Kupljena je susjedna kuća s dvorištem, projekt 'Nova Betanija' je u tijeku.